Власник ягідної ферми «Озеряна» Ярослав Мовчун на піку травневих морозів врятував свою лохину завдяки вогнищам, які не тільки розклав за правильним периметром, але й встигав підтримувати, забезпечуючи потрібну задимленість.

«Як виглядає ніч на фермі? Не повірите — гамірно», — після пережитого шоку Ярослав  вже дозволяє собі пожартувати.

Джерело фото: з особистого архіву Ярослава Мовчуна
Джерело фото: з особистого архіву Ярослава Мовчуна

Ферма мобілізувалася одразу після прогнозних повідомлень про можливі заморозки, особливо після того як у сусідніх областях випав сніг.

Навколо ділянок розклали десятки вогнищ. Запас дров завжди тримають великий. Знали, що гранична температура, яку цвіт лохини витримує, складає -2,2°С. Прогноз передбачав від 0°С опівночі до -2°С о третій ночі. Але 11 травня вже о 1-й годині ночі було -3°С.

Джерело фото: з особистого архіву Ярослава Мовчуна
Джерело фото: з особистого архіву Ярослава Мовчуна

«І ми усвідомили, що сезон 2017 року  тут же для нас може і закінчитися повним провалом», — каже Ярослав.

Надія була на вплив диму, який здатен знизити температуру на 1-2°С. Щоб отримати чимбільше «правильного» диму, котрий стелився би ближче до землі, віртуозно присипали вогонь мокрою соломою.

Ярослав спортсмен-аматор, захоплюється бігом на довгі дистанції, щоправда, марафон офіційно досі не зміг подолати, перша спроба була восени на Wizzair Kyiv Maraphon. Через дощ довелося зійти на 35-му км. Але у ту фатальну ніч його гаджети зафіксували: загалом пройшов 38 кілометрів!

«Досі не знаю, як це вийшло. Просто мусив обходити всі вогнища. І у нас вийшло — збили температуру на півтора градуси. Хочеться сподіватися, що заморозок не зашкодив рослинам і ми перемогли у випробуванні, яке нам влаштувала сувора весна. Принаймні, цвітіння триває», — каже він.

Джерело фото: з особистого архіву Ярослава Мовчуна
Джерело фото: з особистого архіву Ярослава Мовчуна

На жаль, у саду не вдалося врятувати персики та абрикоси.

Днями молодий фермер вперше виступав перед колегами-інноваторами, яких зібрала платформа розвитку агробізнесу AgroTalks. І, каже, після всіх хвилювань зробив висновок: «Ця весна зайвий раз показала, що не треба кидатися у фермерство, якщо ви не готові віддатися цій роботі на 120%. У ягідництві треба все постійно планувати, максимально готуватися до ризиків, яких буде все більше. Який вихід? Будувати тунельні теплиці, випробовувати нові інструменти в роботі, усі сили вкладати в оптимальне управління полем. Тільки у жодному разі не впадати у відчай», — додає господар.

Джерело фото: з особистого архіву Ярослава Мовчуна
Джерело фото: з особистого архіву Ярослава Мовчуна

У ягідництві потрібно вміти абсолютно все: бути і технологом, і психологом, і агрономом, і програмістом. Це найдинамічніша галузь, і в ній найцікавіше, переконаний фермер.

Вирощування, навіть найтяжче, Ярослав вважає лише початком, навіть не половиною всього процесу. Освоює переробку, займається креативним збутом продукції через соцмережі. Саме там легко знайти «Озеряну».  

Мультимедіа