Клуб агроефективності: як вчасне задимлення врятувало лохину на піку травневих морозів

23 травня 2017, 07:00 8889
Клуб агроефективності: як вчасне задимлення врятувало лохину на піку травневих морозів фото

Власник ягідної ферми «Озеряна» Ярослав Мовчун на піку травневих морозів врятував свою лохину завдяки вогнищам, які не тільки розклав за правильним периметром, але й встигав підтримувати, забезпечуючи потрібну задимленість.

«Як виглядає ніч на фермі? Не повірите — гамірно», — після пережитого шоку Ярослав  вже дозволяє собі пожартувати.

Джерело фото: з особистого архіву Ярослава Мовчуна
Джерело фото: з особистого архіву Ярослава Мовчуна

Ферма мобілізувалася одразу після прогнозних повідомлень про можливі заморозки, особливо після того як у сусідніх областях випав сніг.

Навколо ділянок розклали десятки вогнищ. Запас дров завжди тримають великий. Знали, що гранична температура, яку цвіт лохини витримує, складає -2,2°С. Прогноз передбачав від 0°С опівночі до -2°С о третій ночі. Але 11 травня вже о 1-й годині ночі було -3°С.

Джерело фото: з особистого архіву Ярослава Мовчуна
Джерело фото: з особистого архіву Ярослава Мовчуна

«І ми усвідомили, що сезон 2017 року  тут же для нас може і закінчитися повним провалом», — каже Ярослав.

Надія була на вплив диму, який здатен знизити температуру на 1-2°С. Щоб отримати чимбільше «правильного» диму, котрий стелився би ближче до землі, віртуозно присипали вогонь мокрою соломою.

Ярослав спортсмен-аматор, захоплюється бігом на довгі дистанції, щоправда, марафон офіційно досі не зміг подолати, перша спроба була восени на Wizzair Kyiv Maraphon. Через дощ довелося зійти на 35-му км. Але у ту фатальну ніч його гаджети зафіксували: загалом пройшов 38 кілометрів!

«Досі не знаю, як це вийшло. Просто мусив обходити всі вогнища. І у нас вийшло — збили температуру на півтора градуси. Хочеться сподіватися, що заморозок не зашкодив рослинам і ми перемогли у випробуванні, яке нам влаштувала сувора весна. Принаймні, цвітіння триває», — каже він.

Джерело фото: з особистого архіву Ярослава Мовчуна
Джерело фото: з особистого архіву Ярослава Мовчуна

На жаль, у саду не вдалося врятувати персики та абрикоси.

Днями молодий фермер вперше виступав перед колегами-інноваторами, яких зібрала платформа розвитку агробізнесу AgroTalks. І, каже, після всіх хвилювань зробив висновок: «Ця весна зайвий раз показала, що не треба кидатися у фермерство, якщо ви не готові віддатися цій роботі на 120%. У ягідництві треба все постійно планувати, максимально готуватися до ризиків, яких буде все більше. Який вихід? Будувати тунельні теплиці, випробовувати нові інструменти в роботі, усі сили вкладати в оптимальне управління полем. Тільки у жодному разі не впадати у відчай», — додає господар.

Джерело фото: з особистого архіву Ярослава Мовчуна
Джерело фото: з особистого архіву Ярослава Мовчуна

У ягідництві потрібно вміти абсолютно все: бути і технологом, і психологом, і агрономом, і програмістом. Це найдинамічніша галузь, і в ній найцікавіше, переконаний фермер.

Вирощування, навіть найтяжче, Ярослав вважає лише початком, навіть не половиною всього процесу. Освоює переробку, займається креативним збутом продукції через соцмережі. Саме там легко знайти «Озеряну».