Закупівельні ціни на молоко знижуються: названо причини

26 травня 2023, 14:22 2317

Ціни на молоко-сировину в Україні у третій декаді травня знизились на 37-43 копійки порівняно з квітнем.

Про це говориться у повідомленні Асоціації виробників молока.

Середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку знизилась до 11,58 грн/кг без ПДВ, що на 43 копійки менше, ніж у квітні. Діапазон цін на цей ґатунок варіюється від 10,50 грн/кг до 12,20 грн/кг без ПДВ. 

Вищий ґатунок також подешевшав на 43 копійки проти минулого місяця. Ціна на молоко склала 11,58 грн/кг без ПДВ. Ціни коливаються від 10,00 до 12,00 грн/кг без ПДВ. 

Середня ціна на молоко першого ґатунку знизилась на 37 копійки порівняно з квітнем і склала 11,17 грн/кг без ПДВ. 

Відповідно, середньозважена ціна трьох ґатунків опустилася на 41 копійку і склала 11,44 грн/кг без ПДВ.

На думку аналітики АВМ Георгія Кухалейшвілі, сире молоко продовжує дешевшати під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів. 

«Незважаючи на певну активізацію попиту в країнах ЄС на біржові товари, поки європейським споживачам нецікава молочна продукція українських виробників. Молочний ринок ЄС все ще знаходиться в процесі подолання кризи, викликаної дисбалансом попиту і пропозиції», — вважає він. 

Попит на молочні продукти на внутрішньому ринку України залишається слабким через скорочення кількості споживачів. Вітчизняні молочні продукти накопичуються на складах, зокрема сухе збиране молоко і молочна сироватка, а переробники знижують закупівельні ціни, оскільки зараз вони не можуть покрити собівартість виробництва. 

«Водночас для молочно-товарних ферм зниження закупівельних цін на сире молоко неприйнятне, адже собівартість виробництва молока зростає внаслідок викликаних війною збитків і перешкод, включаючи ускладнення логістики по території України», — додав аналітик.