Українське борошно на 40% дешевше за європейське

01 грудня 2023, 14:50 1988

Через менші затрати в Україні на виробництво борошна — заробітна плата, електроенергія та інші складові — кінцевий продукт виходить на 40% дешевший за європейський.

Про це розповів директор спілки «Борошномели України», голова правління «Укрхарчопром» Родіон Рибчинський під час бізнес-форуму «Українські бізнеси на міжнародних ринках». 

propData.content.image
Родіон Рибчинський, директор спілки «Борошномели України», голова правління «Укрхарчопром»

Попит на зернову продукцію та її експорт знизився, але наше борошно на сьогоднішній день повністю відповідає європейським стандартам, тому що 8/10 країн, в які ми експортуємо,  європейські. Ціна на українське борошно на 40% дешевша, аніж на європейське, тож багато компаній купували оптом саме в Україні, змішували зі своїм та продавали за локальною ціною, тим самим збагачуючись завдяки різниці.

За його словами, за минулий маркетинговий рік українські борошномели експортували 150 тис. т продукції, на наступний прогнозується 170 тис. т. 

«Якщо орієнтуватися на вихід у Європу, то слід адаптовуватися під новітні технології, а наші промислові технології, на жаль, є радянськими. Наостанок додам, що бізнес має вимагати від влади конкретної допомоги, лише таким чином можна чогось досягти», — наголосив Родіон Рибчинський. 


Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua