Названо умови, за яких запрацює агрокооперація

16 березня 2023, 18:00 1607

До Державного аграрного реєстру (ДАР) потрібно додати розділ «Кооперація», де зможуть реєструватися кооперативи та вказувати перелік своїх послуг. Це допоможе їм швидко масштабуватися.

Таку думку висловив голова СОК «Агровілл» Сергій Коваленко під час фермерського зльоту «Кооперація на 360°». 

На його переконання, кооперація почне розвиватися за умови залучення всіх зацікавлених сторін: Мінагрополітики, аграріїв, голів територіальних громад і місцевих жителів. 

Сергій Коваленко, голова СОК «Агровілл»

Якщо комплексно підійти до питання, то в селах за допомогою кооперативу можна заробляти гроші як людям, так і громаді загалом. Також даний підхід дасть можливість воїнам, які повернуться з війни, долучитися до справи. Люди мають отримати комплексну пропозицію від кооперативу — від надання насіннєвого матеріалу та технологій до забезпечення збуту продукції. Фермерські господарства матимуть додану вартість, доробляючи продукцію, яку вирощуватиме населення, а громади — надходження до бюджету.

За його словами, розвивати кооперацію можна не лише в овочівництві, але й у тваринництві, бджолярстві та інших напрямах.

«Сьогодні в територіальних громадах не вистачає коштів, в селах немає інфраструктури, доріг. Мене дивує, як у нашій державі, навіть взяти Полтавську область, де обробляється сотні тисяч гектарів, ми не можемо забезпечити розвиток територіальним громадам. Тож настав час для об’єднання фермерських господарств, керівництва тергромад та одноосібних господарств задля спільної мети — вирощування якісної продукції, забезпечення нею споживачів від «виробника до столу» та отримання заробітку для людей та фермерів і грошових надходжень у вигляді податків до бюджету громад», — зазначає Сергій Коваленко.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua