Без кооперації українське молоко попрямує за кордон

29 січня 2023, 08:40 2483

Якщо в Україні не вибудувати іншу систему взаємовідносин між виробниками молока і заводами, то цілком імовірно, що вітчизняна сировина попрямує до Польщі, Німеччини чи Чехії, даючи додатковий дохід тамтешнім фермерам.

Про це розповіла керівник проєкту «Асоціації виробників молока» Олена Жупінас в інтерв'ю MilkUa.

«Потрібно дивитись у завтрашній день. Ще одна важлива річ, яка є не нашим завтра, а сьогоденням — кооперація. Переважна кількість виробленого у світі молока — 75% — переробляється кооперативами. Саме в такій бізнес-моделі найкраще реалізуються інтереси виробництва сировини і переробки: скільки потрібно сировини, на що вона може бути направлена, як розвивати далі галузь»,  зазначає Олена Жупінас.

За її словами, в Україні у сегменті переробки працює сімейна компанія Lactalis і відкрита акціонерна компанія Danon (Франція), американська транснаціональна корпорація PepsiCo. Вони, як і українські молочні заводи, свою співпрацю з виробниками сировини бачать виключно у договірних відносинах купівлі-продажу.

«На нашому ринку немає нідерландських, данських, польських кооперативних компаній, у яких дещо інша філософія ведення бізнесу. Ми рухаємося в Європу, і рано чи пізно вони можуть прийти в Україну, запропонувати кращу ціну за сире молоко і при цьому не надавати нашим фермерам статусу члена кооперативу. Про це маємо пам’ятати всі, а особливо переробні заводи на заході України, адже їхня сировинна база — потужні молочні ферми на 20 і більше тонн добового виробництва молока — дуже цікаві для таких кооперативів об'єкти»,  зазначає Олена Жупінас.