На Київщині створили кооператив Сади перемоги

04 серпня 2022, 10:20 3222

У селі Віта-Поштова на Київщині відкрили перший офіс сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Сади перемоги».

Про це AgroPortal.ua розповів організатор СОК «Сади перемоги» Любомир Гайдамака.

«СОК був створений з метою об'єднання учасників ринку сільгосппродукції задля спільної закупки всього необхідного для ведення ефективного агровиробництва, навчання членів кооперативу, вирощування різного виду агропродукції та реалізації її надлишків», — зазначає Любомир Гайдамака.

Він додає, що член кооперативу отримує: 

  • знижки на всю продукцію, котру пропонує кооператив (посадковий матеріал, системи крапельного зрошення, теплиці, обладнання для птахівництва, комбікорми, добрива тощо); 
  • доступ до типових проєктів, технологій та бізнес-планів, розроблених за кошти членів кооперативу (тепличне господарство, кролеферма, вівцеферма, птахоферма); 
  • доступ до навчальних програм і всіх заходів; 
  • можливість участі в спільній реалізації вирощеної продукції. 
propData.content.image
Любомир Гайдамака, організатор СОК «Сади перемоги»

Кооператив — це не просто магазин для торгівлі добривами, насінням, системами крапельного зрошення, комбікормами та іншими речами, без котрих ведення ефективного сучасного домашнього господарства є неможливим. Кооператив — це не про товар чи рішення, кооператив — це про людей та їхню взаємодію заради підвищення власної продуктивності.

Він наводить приклад: мішок добрив 50 кг коштує вроздріб 2 тис. грн, а на 100 членів кооперативу потрібно 5 т селітри на сезон. Якщо кооператив закупить оптом 5 т селітри, то це буде значно нижче за роздрібну ціну. Та й транспортні витрати також будуть нижчими. Ось тому і ціни на всі товари для членів кооперативу будуть значно нижчими за роздрібні. 

Організатор СОК розповідає, що невеликий прибуток, який залишатиметься в результаті діяльності кооперативу, а також членські внески будуть витрачатися на наступні послуги: 

  • розробка технологій вирощування різних видів сільгосппродукції; 
  • розробка типових проєктів для членів кооперативу; 
  • навчання сучасним аграрним технологіям; 
  • видання посібників із ведення домашнього господарства; 
  • організація екскурсій до успішних домашніх господарств; 
  • оплата дорадчих та консультаційних послуг.

«І найголовніше — ми разом будемо працювати над тим, аби організувати правильний маркетинг та збут вирощеної продукції. Адже поруч із нами знаходиться Київська агломерація, котра із задоволенням буде споживати вирощені у нас продукти. І все це сприятиме підвищенню рівня продовольчої безпеки, що зараз надзвичайно важливо для всіх нас», — зазначає Любомир Гайдамака. 

Він упевнений: якщо фермери та одноосібники хочуть отримувати прибутки від своєї праці, вони мусять навчитися вести бізнес. І кооперація в даному разі — не виняток. «Селяни повинні розуміти, для чого об’єднуються. Напевно, хочуть більше заробляти, здешевлюючи витрати на вирощування тієї чи іншої культури, або формувати більші товарні партії власної продукції і за неї отримати кращу ціну, вийшовши на експорт чи на інші ринки. Це конкретні переваги, що мають бути передумовою для об’єднання людей у кооперативи», — переконаний Любомир Гайдамака.