На гастрофестивалі ProCheese Awards буде представлено понад 200 сирів

06 вересня 2025, 09:37 504

27-28 вересня у Києві у Мистецькому арсеналі відбудеться ProCheese Awards 2025 — oдин із найбільших в Україні фестивалів сирного мистецтва. Відвідувачів чекають фудмаркет і дегустації, розважальні зони та благодійні активності, виступ гурту KADNAY, fashion-показ колекції одягу на сирну тематику та національні конкурси сиру і чизмонгерів.

ProCheese Awards 2025 збере в одному місці українських та міжнародних виробників, професіоналів і поціновувачів сиру. Протягом 27-28 вересня Мистецький арсенал перетвориться на центр популяризації споживання сиру й об’єднає смак, мистецтво та гастрономічні експерименти.

Серед активностей заплановані:

  • дегустації понад 200 видів сиру від українських та закордонних виробників;
  • сирний маркет і фудкорти;
  • майстер-класи від бренд-шефів і експертів;
  • дитячі зони із розвагами для наймолодших;
  • 27 вересня для відвідувачів також виступатиме гурт KADNAY.

За словами організаторів, концепцією заходу є розкриття творчих граней через створення сиру та експериментування з ним як об’єктом мистецтва. Тематикою ProCheese Awards 2025 стане поєднання сиру та моди. Зокрема, 27 вересня відбудеться fashion-показ колекції одягу на сирну тематику «Cheese Couture» від українських дизайнерів. Натхненні смаком і текстурами сиру, конкурсанти створять власні витвори fashion-мистецтва, а обиратиме переможця колегія суддів — представники зі сфер медіа, культури, дизайну та мистецтва.

Оксана Чернова, співзасновниця ProCheese Awards, сирна експертка

Між модою й сиром більше спільного, ніж здається. І там, і там  еволюція смаку, текстури, гра зі звичним, щоб створити нове. Як і в моді, у сирі народжуються тенденції — із землі, з традицій, з простого. Шовк, бавовна, молоко — усе це дари природи, що в руках людини стають мистецтвом. І саме фантазія та талант перетворюють їх на витвори, які хочеться носити чи смакувати знову і знову.

У перший день фестивалю також відбудеться національний конкурс на найкращий український сир, де українські та запрошені міжнародні експерти обиратимуть переможця серед сотні конкурсантів з різних куточків країни. 

Другого дня відбудеться фінал національного конкурсу за звання найкращого чизмонгера України — учасники створюватимуть метрові сирні плато та ресторанні подачі сиру.

Вартість квитка — від 200 до 600 грн.

Для учасників бойових дій вхід безоплатний. 

Більше про фестиваль та квитки