Крафтярі складають чверть від усіх учасників національного дегустаційного конкурсу

27 лютого 2024, 16:18 1361

Частка виробників крафтової продукції з року в рік становить близько чверті всіх учасників дегустаційного конкурсу Favorite Food&Drinks.

Про це AgroPortal.ua розповіла засновниця та організаторка Favorite Food&Drinks Олена Сініціна.

propData.content.image
Олена Сініціна, засновниця та організаторка Favorite Food&Drinks

За весь час проведення дегустаційного конкурсу Favorite Food&Drinks продукцію крафтового виробництва для оцінювання органолептичних показників «наосліп» надали 25 постачальників, а це більше 100 найменувань продукції різних категорій. Члени комісії продегустували, оцінили та відзначили нагородами наступні харчові продукти: равлики, комбуча, різні види солі, крем-мед, олії, печиво, соки, фруктово-ягідні снеки, сири.

Олена Сініціна відзначає, що кожен рік серед членів дегустаційної комісії є представники ритейлу, HoReCa, які зацікавлені у фермерській та крафтовій продукції.

«Ритейлери виявляють велику зацікавленість до співпраці з фермерами та крафтовими виробниками різних категорій харчової продукції. Тому є низка об’єктивних причин, серед яких: оригінальність і автентичність продукції, зростаючий попит серед споживачів, підвищення вартості імпорту та можливість наповнити асортимент магазину тими продуктами, які будуть виділяти його серед решти», — розповідає організаторка Favorite Food&Drinks.

Вона додає, що загалом правила входу на полицю такі самі, як і для промислових виробників, адже поточна законодавча база регламентує і прописує норми якості та безпечності харчової продукції незалежно від «розмірів» виробника. Можуть різнитися обсяги постачань, умови розрахунків.

2023 року на дегустаційний конкурс Favorite Food&Drinks свою продукцію, а саме печиво та цукерки, сири з коров’ячого та козячого молока, фруктові снеки, фруктво-ягідний чай, пиво та міцний алкоголь, уже подали шість постачальників.


Для довідки: цього року до складу неупереджених, професійних членів дегустаційної комісії Favorite Food&Drinks 2024 увійшли представники ДП «Укртестметрстандарт», національних та регіональних мереж Auchan, Novus, «Епіцентр К», «Еко-Маркет», «Близенько», АЗК КЛО, «Доярочка», Gradus, «Тайстра Груп», маркет-плейс Rozetka, обсмажчики кави 3 Champs Roasters, Taste band, провідних технологічних компаній та інші.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua