Досвідом та працею. Від проєкту до готової продукції

25 червня 2022, 06:38 1944

Юрій Кривенко брав участь у плануванні та будівництві заводу «Авуар» і створенні бренду заморожених овочів, фруктів та ягід Tevitta. Сьогодні, вже як директор заводу, ділиться своїм досвідом і планами.

Я є керівником від перших будівельних робіт заводу до його запуску та експлуатації, брав безпосередню участь у розробці бренду Tevitta: перші біг-борди та лозунги — все пройшло через мене. 

Народився у сільській місцевості на Черкащині, тож із самого дитинства працював на землі, цікавився технікою, у школі подобались точні науки. Питання, до якого вишу вступати, було вирішене швидко. 

Через деякий час після закінчення механіко-технологічного факультету НУБіП України, в 24 роки я влаштувався на «Лебединський насіннєвий завод», де пройшов шлях від начальника зміни до керівника на заводі із заморозки ТОВ «Авуар».

До моїх обов’язків входить насамперед контроль за всім життям заводу — це постійний аналіз економічних показників, усі виробничі процеси, безперервність та ефективність роботи. 

Звичайно, на місцях роботу виконують і контролюють люди, і я точно можу сказати, що вони виконують її якісно. 

Кожен на своєму місці бореться за те, щоб продукція, яку ми виробляємо, була найвищої якості, тому на заводі працюють лише професіонали своєї справи із багаторічним досвідом роботи в цій галузі.

Наш завод сертифікований однією з найвимогливіших сертифікацій — BRC Food Global Standart, тож дотримуємось цих стандартів. Ми до цього йшли, починаючи ще від проєктування, будівництва та до експлуатації.

Від першого болтика до готової продукції сьогодні — все відповідно до сертифікату BRC Food Global Standart. Цей процес надзвичайно складний, до того ж, щоденна робота кожного працівника на заводі. 

План на початку 2022 року в нас був масштабним. Незважаючи ні на що, ми намагатимемось його виконувати. Звичайно, повномасштабна війна в Україні внесла свої корективи. Зараз ми починаємо сезон, а підбивати підсумки та аналізувати будемо в кінці наступного сезону. 

Ми заморожуємо полуницю, малину, вишню, бузину, солодку кукурудзу та продукти з тривалим терміном зберігання: мускатний гарбуз, цибулю, перець. 

Наш завод багатофункціональний і може переробляти майже всі овочі, фрукти та ягоди. Ми не заточені під певний набір. За необхідності можемо щось доставити для того, щоб повністю задовольнити потреби клієнта, враховуючи економіку кожного продукту. 

Сьогодні важливими питаннями є паливо, його наявність, ціни і, відповідно, логістика. Але найбільша проблема — це те, що на території України ведуться активні бойові дії. 

Незважаючи на складну ситуацію, ми розуміємо, що економіка країни має працювати. До того ж, на завод залучено багато людей, яким потрібно виплачувати заробітну плату, а також платити податки. 

Я свою команду налаштовую, що нам потрібно працювати заради всіх тих, хто зараз знаходиться на передовій. Нам потрібно їх підтримувати.

У нас була сировина з південних областей — перець, гарбуз, цибуля. Звичайно, шукаємо альтернативні ринки, але віримо в ЗСУ, що скоро всі регіони будуть деокуповані. 

У компанії є свої насадження, тобто багато сировини переробляємо власної, а цього року збільшили площі під деякими культурами. За результатами минулого року частина сировини була власного виробництва. Далі буде видно залежно від урожайності та доступності ринків. 

Як тільки розпочали будівництво заводу, я відразу почав підбирати персонал. 

Багато з тих, хто зараз працює, починали з самого початку — з будівництва. У нас також є сезонні працівники. Цього сезону залучаємо і внутрішньо переміщених осіб, деякі працевлаштувались і на постійну роботу. 

Підбір обладнання — це не короткий шлях, це зайняло декілька років. 

Із самого початку я займався проєктуванням заводу, вивчав усі стандарти та норми, паралельно об’їздив багато закордонних і вітчизняних заводів як із заморозки, так і харчових підприємств. Потрібно відзначити, що в Україні є багато підприємств, які працюють та експортують продукцію хорошої якості. Проаналізувавши ринок, на завод «Авуар» ми підбирали одне з кращих обладнань, яке було представлене в Європі на момент будівництва, аби наш продукт відповідав усім вимогам та мав найвищу якість. 

Результат — це велика відповідальність. Ми отримуємо насолоду від того, що робимо, тому для нас це вже результат наших зусиль. Ми поступово збільшуємо потужність, і коли працюватимемо на максимум, будемо підбивати підсумки. 

У людях ціную чесність, відданість своїй роботі, оскільки вважаю, що приходити на роботу потрібно за результатом. 

Українцям хочеться побажати терпіння та скорішої перемоги. Армія — це наші герої, які міцно стоять на своїх позиціях, а ми маємо міцно стояти на своїх. 

Хочеться подякувати ЗСУ, адже вони є головними у нашій боротьбі за спільну перемогу. А ми в свою чергу їх підтримуємо всіма можливими ресурсами. 


Наталія Помянська, AgroPortal.ua