Новий гравець виведе українське ягідництво на новий рівень

08 лютого 2022, 06:26 1714

Бренд заморожених фруктів, ягід та овочів Tevitta, який з’явився на ринку України, має шанси стати передовою компанією із заморожування та зробити революційний внесок у розвиток ягідництва України, надавши фермерським господарствам та одноосібникам, які вирощують ягоди, якісний садивний матеріал і забезпечивши ринок збуту.

Засновником нового бренду стала компанія LNZ Group, яка має у власності більше 83 тис. га тає виробником насіння кукурудзи бренду UNIVERSEED, бренду засобів захисту рослин DEFENDA та одним із наймасштабніших гравців ринку дистрибуції.

Tevitta: з латинської мови teva — природа, vita — життя

З березня 2022 року також починає роботу кооператив Tevitta. Мета — об’єднати всіх бажаючих вирощувати ягоди, вдосконалити технології виробництва, зробити революцію у розвитку ягідництва і на прикладі прибуткових господарств показати, що ягідництво — не хобі, а бізнес.

У центрі уваги ЯГІДНИЦТВО

Із самого початку в LNZ Group створили ягідництво як окремий напрям.

За словами власника Tevitta Віктора Кравченка, пізніше в компанії дійшли думки, що, маючи замкнуту систему бізнесу, можна досягти більшого. Адже ягідництво може бути прибутковим бізнесом, якщо зосереджуватися не тільки на вирощуванні, а й на переробці.

За даними Української асоціації бізнесу й торгівлі (UBTA), Україна посідає 15 місце у світовому рейтингу країн-експортерів заморожених плодів із показником $111 млн. Маючи 147 експортерів, Україна показує позитивне сальдо

«Почали працювати у напрямі диверсифікації — збудували завод, оснащений високотехнологічним обладнанням, пройшли сертифікацію, тому маємо всі відповідні сертифікати для виходу на світовий ринок — BRC Global Standard for Food Safety та GLOBAL G.A.P. Власне, наразі завод уже працює на ринок Європи», — розповідає Віктор Кравченко.

Згодом зрозуміли, що ідея диверсифікації виробництва може стати рушійною силою для аграріїв, які вже вирощують продукцію, або для тих, хто хотів би спробувати вирощувати, але за відсутності гарантованих ринків збуту бояться спробувати себе у цій ніші.

Так з’явилась ідея створити кооператив Tevitta.

У центрі уваги КООПЕРАТИВ

У межах створення кооперативу Tevitta виявилося, що на ринку відсутній якісний посадковий матеріал, саме тому компанії довелося створити власний розплідник із лабораторією in vitro.Таким чином, компанія отримала закритий цикл виробництва, який остаточно доповнив ідею кооперації.

Кооператив надає in vitro саджанці малини, полуниці та ожини фермерам, одноосібникам чи фізичним особам, які планують займатися вирощуванням ягід, в обмін на гарантований збут вирощеної продукції.

Водночас із посадковим матеріалом кооператив Tevitta пропонує агротехнічну допомогу та надає знижки на необхідні для вирощування ЗЗР та добрива. 

Віктор Кравченко також зазначив, що за бажанням фермери-юридичні особи можуть укласти із заводом контракт на переробку своєї продукції та її зберігання до кращої ціни. Для цього на заводі є необхідне обладнання та склади.

«Фермер може заморозити ягоду на нашому заводі та сам її реалізувати. В такому випадку він укладає із заводом контракт. Ми переробляємо. І далі вже клієнт обирає: або зберігати у нас до отримання кращої ціни, або миттєво продавати заморожену продукцію. Це як в елеваторному бізнесі — ми надаємо послуги з переробки більшості продуктів, для яких маємо обладнання», — розповідає Віктор Кравченко.

У центрі уваги ЗАВОД

Завод компанії «Авуар» оснащений надсучасним обладнанням. У холодильному комплексі знаходиться тунель шокового заморожування від польського виробника Unidex потужністю понад 3 т/год. Цього року планують додати ще одну одиницю даного обладнання та збільшити обсяги виробництва вдвічі. Тут же встановлені лінії з переробки та фасування ягід, окремо є лінія з переробки цукрової кукурудзи.

На «Авуар» уже переробляли цукрову кукурудзу, сливу, абрикосу, смородину, полуницю, вишню, гарбуз, цибулю, бузину, перець. Щодо вишні, то для її переробки закупили кісточковідбивні машини, і тепер завод здатен заморожувати 2,5-3 т/год вишні без кісточок. Хоча ягоди переробили небагато, але вона вже склала велику конкуренцію польській та сербській вишні.

Продукція заморожується за технологією IQF (англ. Individual Quick Frozen), яка полягає у нівелюванні процесу утворення великих кристалів льоду, що впливають на цілісність тканин ягоди. 

Виготовлена продукція не втрачає своїх корисних властивостей та має такі ж смакові якості, як і свіжа

Оптичний сортувальник Sortex від компанії Bühler також є свого роду особливістю. Перевага сортувальника в тому, що він розпізнає дефекти за кольором та формою, відсортовує дуже якісно з високою продуктивністю.

«Без сортувальника продуктивність і якість вихідної продукції була би низькою. Наявність такої висококласної машини дає змогу виготовляти продукцію найвищої якості з дотриманням усіхнорм. Але малину ми сортуємо вручну, тому що ягода в замороженому вигляді дуже крихка, і кожен неправильний рух може призвести до її розсипання. Для цього біля транспортера стоятьбільше 10-ти людей з навиками та відбирають дефектні ягоди», — розповідає директор заводу «Авуар» Юрій Кривенко.

Із сортувальника заморожені ягоди та овочі потрапляють на лінію фасування, цього року також планується додати ще одну лінію фасування — одна під кожний тунель шокового заморожування.

Працює лінія для великої упаковки (мішок 25 кг або ящик 10 кг) та лінія для дрібного фасування (від 400 г до 2,5 кг), щоб продукцію можна було реалізовувати в супермаркетах та HoReCa.

Цього року компанія також встановила холодильне обладнання у Вінницькій області, яке має змогу статично заморожувати до 20 т/добу.

«Це рішення було основане на необхідності у збереженні якісних показників продукту, адже доставка таких продуктів як малина чи бузина — дуже складний процес, а холодильне обладнання надасть нам більше можливостей для довезення сировини до заводу та у подальшому виготовлення високоякісного товару», — додає Юрій Кривенко.

Вся готова продукція зберігається на складах із температурним режимом -20°C і місткістюбільше 10 тис. палетомісць.

Зручна геолокація заводу «Авуар» дозволяє доставляти сировину для заморожування як із західних, так і з південних областей України

У центрі уваги РОЗПЛІДНИК

Розплідник in vitro має сертифіковані саджанці малини, ожини та полуниці. In vitro — це високоякісна технологія розмноження рослин, яка дозволяє отримати генетично однорідний, очищений від вірусів посадковий матеріал для закладання промислових плантацій ягідників, садів і насаджень енергетичних культур.

«Для засадження власних плантацій спочатку ми використовували саджанці фріго. Далі перейшли на касетні та власні. Завдяки впровадженню технології in vitro у господарстві вдалося забезпечити повний цикл оздоровлення всіх культур: малини, ожини та полуниці», — розповідає директор СТОВ «ЛНЗ Агро» Роман Франчук.

Розплідник — важливий об’єкт у системі виробництва, адже якісні саджанці в Україні єпроблемою, а без якісного вхідного матеріалу неможливо мати якісний готовий продукт

Важливо, що розплідник офіційно зареєстрований, тобто внесений до Єдиного реєстру України виробників садивного матеріалу та має ліцензії на ряд сортів малини, полуниці й ожини.


AgroPortal.ua за матеріалами Tevitta