Експерт: Україна стала виробляти вдвічі менше сиру і сухого молока

10 жовтня 2016, 13:40 2072

Виробництво молочних продуктів в Україні в довгостроковому періоді показує падіння, і головною причиною цього є зменшення експорту.

Про це розповів провідний аналітик сільськогосподарських ринків та національний консультант ФАО Андрій Панкратов, повідомляє прес-служба ФАО.

За його словами, серед основних молочних продуктів за останні 10 років найбільше впало виробництво сиру — в 2,2 рази. В 1,9 разів скоротилося виробництво сухого молока.

«В той же час виробництво вершкового масла, яке більше орієнтовано на внутрішній ринок, істотно не змінилося, якщо порівнювати 2016 рік з 2007 роком», — відмітив Андрій Панкратов.

Також експерт додав, що Україна в 2015 році вперше стала нетто-експортером по всіх групах молокопродуктів, хоча до цього ввозила вершкового масла та кисломолочної продукції більше ніж вивозила.


Для довідки: Нагадаємо, Україна експортувала сир в значних обсягах до 2014 р., коли було введено ембарго зі сторони Росії. Ця країна була головним покупцем українського сиру впродовж 2010-2013 років, туди йшло 80-85% всього експорту цього продукту.