Про це розповів голова правління ГО «Борошномели України» Родіон Рибчинський виданню Agravery.com.
Як пояснює експерт, на українському ринку є велика кількість продукції, яку замовляють в Польщі чи, наприклад, в Туреччині і фасують під лейблом вітчизняних виробників.
«Коли в Україні були перебої з виробництвом української гречки, кілька торговельних мереж і деякі виробники замовляли гречані групи в Казахстані. А казахи закуповували гречку на Алтаї в Росії, переробляли її і відправляли в Україну, — пояснює Родіон Рибчинський. — Наприклад, позаминулого року мабуть, кожна третя пачка цієї крупи була не українського походження. Найбільш дешева гречка — імпортована, її продають в торговельних мережах під власними брендами».
Зараз ситуація з гречкою змінилася, оскільки ціни на загальному ринку круп зросли. Російська Федерація в минулому році ввела заборону на експорт гречки за кордон. Північні сусіди контролюють, щоб цю крупу не вивозили в Казахстан у великій кількості. Аналогічна ситуація і в Білорусі. Це стимул для вирощування гречки в Україні, вважає експерт.
Що стосується рису, то в Україні є всього один виробник рисових круп, отже майже вся продукція на ринку — імпортована. Недорогий рис здебільшого постачається з В'єтнаму, Лаосу, Пакистану, Індії: його фасують або в країні-походження, або на пакувальних лініях в Україні.
«В нашій країні — дуже велика кількість контрабанди. На базарах — на лотках та в магазинчиках, які торгують імпортними продуктами, майже 90% представлених круп — контрабанда», — розповідає Родіон Рибчинський.
За даними компанії «УкрАгроКонсалт», рівень тіньового виробництва круп в Україні складає близько 30%. В основному це невеликі фермери та приватні особи, які використовують для виробництва круп малопотужні лінії і, як правило, збувають свою продукцію переважно через базари і ярмарки. У кожної крупи — свій покупець.
За словами Родіона Рибчинського, в Україні зменшується виробництво так званих традиційних круп, саме на них падає попит.
«Традиційні для нашого ринку крупи — пшоняні, гречані, пшеничні, ячмінні. Їх виробництво на 100% орієнтовано на українського споживача. На вівсяні та кукурудзяні крупи є попит за кордоном, отже половину цих круп виробляють на експорт», — пояснює експерт.