У Вінниці планують створити перший бджолярський кооператив

16 лютого 2023, 13:20 4567

Внаслідок проведення децентралізації до міста Вінниця доєдналося 8 територіальних громад. У їхньому складі — 10 тис. га земель сільгосппризначення.

Про це в ефірі Українського радіо розповів радник міського голови Вінниці з питань агропромислового розвитку Олександр Закорченний.

Олександр Закорченний

Наразі немає утворення, яке б об'єднувало 59 пасічників Вінницької міської громади, які утримують 2680 бджолосімей. Створення кооперативу — це, по-перше, краща ціна продажу. Друге — придбання ліків великими партіями безпосередньо від виробника. Третє — листова вощина, яка не завжди трапляється хорошої якості. Обговорюємо питання придбання обладнання, яке дасть можливість створювати її самим.

Вінницька міська ТГ першою в Україні долучилася партнером до співвиконання держпрограми.

«Державна програма передбачала по 200 грн на одну бджолосім'ю, але не більше 30 тисяч, починаючи з 10 сімей. У місцевій програмі передбачили пасіки, які мають від 4 до 9 бджолосімей. З міського бюджету їм виділять по 200 грн. Пасікам від 10 бджолосімей і вище — по 100 грн на бджолосім'ю, але не більше 30 тисяч. Тобто пасіки, які отримують гроші з держбюджету, доотримують ще по 100 грн з місцевого», — каже Закорченний.