Українські молочні підприємства закликають державу забезпечити рівні умови ведення бізнесу.
Про це в інтерв’ю «БізнесЦензору» повідомив виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур.
За його словами, СМПУ просить державу навести лад із погляду викривлення конкуренції у молочній галузі. Це, зокрема, допоможе вітчизняній продукції зайняти більшу частку на внутрішньому ринку.
«Адже, наприклад, по сирах імпорт уже сягає 50%. І причина — викривлення конкуренції з боку імпортного сиру, тому що із загального обсягу імпорту близько 20% поставляють нелегальним шляхом. Або завозять у торбах і не сплачують ПДВ, або через контрабандні схеми. Ціна через це значно нижча, тож наш виробник втрачає частку на внутрішньому ринку», — наголошує він.
Також на цінову ситуацію впливає тіньовий обіг молочної сировини, а саме тієї, каже Дідур, яку виробляє населення.
«Ми не розуміємо, де переробляються їхні 4 млн т молока. Давайте припустимо, за європейськими стандартами, що до 25% вони залишають для власного споживання, а де решта — ми не бачимо. Із 4 млн т офіційно на промислову переробку заходить лише 400 тис. т сировини. Значить, решта — тіньовий ринок, який виготовляє фальсифіковану продукцію. Звичайно, все це працює без оподаткування та дозвільних документів, але з нижчими цінами, що напряму впливає на легальний бізнес», — пояснив виконавчий директор СМПУ.
На його думку, державі необхідно провести інвентаризацію офіційних дозволів, зробити максимальну простежуваність сировини. У разі, якщо простежити сировину не вийде, то її потрібно заборонити для офіційного продажу.
«Держава може допомогти, і навіть не йдеться про додаткові витрати. Необхідно, щоб держава просто виконала свою роботу в межах власних повноважень. На цьому ринку мають бути тільки ті, хто платить податки та легально працює», — підкреслив він.