Експерти розповіли, чому українська соя має конкурентну перевагу на ринку ЄС

11 лютого 2025, 14:51 824

Європейський Союз за споживання 15-16 млн т сої на рік забезпечений власною сировиною лише на 5%. Споживання сої зростає, і там немає де взяти додаткові 7 млн га, щоб забезпечити потребу. Тобто ЄС залишатиметься постійним споживачем й імпортером не ГМ-сої та соєвого шроту.

Про це розповів партнер та генеральний директор Barva Invest Юрій Гаврилюк під час святкування Всесвітнього дня бобових в Україні.

У консалтингово-аналітичній компанії Barva Invest наголошують, що вирощування не ГМ-сої є конкурентною перевагою українського фермера. За даними аналітиків, попереднього сезону Україна експортувала до ЄС 1,2 млн т не ГМ-сої. Цього сезону розрахунок на 2 млн т.

За словами ключового менеджера із роботи з клієнтами Oleificio San Giorgio S.p.A, одного з провідних італійських переробників сої, Даніеле Маркоміна, українська соя вже зараз має значну конкурентну перевагу перед балканською завдяки чистоті та стабільній якості.

«Українська соя значно чистіша за продукцію з Балкан. Протеїновий рівень тут у середньому 33–35%, що трохи нижче, ніж у наших традиційних постачальників, але її перевага — стабільна якість і екологічність. Ми активно закуповуємо сертифіковану продукцію з України й плануємо розширювати співпрацю»,  зазначає Даніеле Маркомін.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua