Через воєнні дії 40% теплиць в Україні згорнули діяльність

02 лютого 2023, 12:52 2048

Близько 40% теплиць в Україні зупинили свою роботу через воєнні дії. Інші продовжують працювати, але з меншим випуском продукції.

Про це у телеефірі розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, говориться у повідомленні Мінагрополітики.

Він зазначив, що для підтримки будівництва нових теплиць уряд ініціював грантові програми, кількість заявок за якими зростає щомісяця.

«Проєктування потребує 2-3 місяці, тому сільгоспвиробники активно почали подавати заявки з жовтня-листопада. Наразі підтверджено заявок на 20 га, на 70 млн грн. За рахунок цих теплиць буде створено близько 250 робочих місць. За цією програмою передбачено можливість профінансувати проєкти для декількох сот теплиць», — прокоментував Тарас Висоцький.

За його словами, через відсутність електроенергії немає можливості прискорювати ріст продукції, тому він відбувається природньо. Це впливає на обсяг вирощених фруктів та овочів, через що знижується кількість пропозиції на ринку, але дефіциту немає. У результаті тепличні підприємства наразі перебувають на межі рентабельності.

«Втім, є очікування, що вже з весни піде відновлення», — підкреслив перший заступник міністра.