Аграріям розкажуть, як впровадити систему HACCP на елеваторах

25 лютого 2018, 08:00 5548

Українська зернова асоціація за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів проведе в 10 містах України ряд безкоштовних навчальних семінарів для представників елеваторів щодо впровадження системи HACCP.

Зокрема, такі семінари будуть проведені в Києві, Вінниці, Полтаві, Кропивницькому, Тернополі, Дніпрі, Миколаєві, Харкові, Херсоні та Одесі. Перший практичний семінар відбудеться в столиці 2 березня 2018 року, говориться у повідомленні Мінагропроду. 

Як зазначається, такі практичні семінари є актуальними, адже починаючи з 20 вересня 2018 року впровадження системи HACCP є обов'язковим для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей). Також Держпродспоживслужба планує перевіряти потужності, що провадять діяльність з харчовими продуктами, зокрема, зерносховища, на предмет впровадження системи HACCP. 

Система НАССР — це інструмент управління, який можна застосувати до широкого кола простих та складних операцій, і не обмежується великими організаціями. Основною метою впровадження системи НАССР є гарантування безпеки харчової продукції та кормів на всіх етапах харчового ланцюга «від лану — до столу». Таким чином, впровадження системи НАССР на елеваторах не лише гарантуватиме безпечність вітчизняного зерна під час зберігання та транспортування, але і забезпечить конкурентні переваги та інвестиційну привабливість підприємства, а також підвищить економічний інтерес до українського зерна на міжнародній арені.

Участь в семінарі для представників елеваторів безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Для реєстрації необхідно скористатися онлайн-формою. Реєстрація на семінар в Києві дійсна до 27 лютого 2018 року.


Для довідки: HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Points — Система аналізу небезпек і контролю (регулювання) в критичних точках — система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.

Як відомо, 20 вересня 2015 року набув чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Зазначений закон передбачає впровадження в Україні європейської моделі системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP. Також 21 грудня 2017 ухвалено Закон України «Про безпечність та гігієну кормів», відповідно до якого, вимоги по впровадженню системи НАССР розповсюджуються на операторів ринку кормів, що здійснюють виробництво, обіг та використання кормів, що вступає в дію з січня 2020 року.