Аграріям пропонують зафіксувати експорт пшениці у меморандумі

16 травня 2024, 14:25 1067

Виробникам та переробникам пшениці у новому маркетинговому році, який розпочнеться в липні, потрібно розглянути можливість повернутися до практики підписання меморандуму в частині обсягів експорту пшениці для забезпечення внутрішнього ринку.

Про це зазначив т.в.о. міністра агрополітики та продовольства України Тарас Висоцький під час конференції «Хлібна індустрія 2024».

propData.content.image
Тарас Висоцький, т.в.о. міністра агрополітики та продовольства України

Для українських виробників хлібобулочних виробів доступні зовнішні ринки, та є шляхи транспортування продукції на ці ринки, тому важливо, щоб були передумови для внутрішнього виробництва продуктів. Це питання наявності сировини та доступу до неї.

Він додав, що вже за місяць розпочнуться жнива, і в наступному маркетинговому році потрібно розглянути потенційне повернення до практики підписання спільного меморандуму між Мінагрополітики і учасниками ринку щодо обсягів експорту пшениці для забезпечення внутрішнього ринку. 

propData.content.image
Тарас Висоцький, т.в.о. міністра агрополітики та продовольства України

Ми зараз виходимо по балансу без критичних перехідних залишків, водночас бачимо, що є часткове зниження виробництва пшениці. Її буде абсолютно достатньо для внутрішнього споживання, але щоб у переробників була прогнозованість на рік, з нашого погляду, як мінімум потрібно це обговорити. Це дозволить повернутися до прогнозованості та впевненості в доступності для виробництва якісної сировини.

За його словами, традиційно меморандум із виробниками і переробниками Мінагрополітики підписувало у серпні вересні, коли були зрозумілі обсяги врожайності і якість пшениці.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua