Аграріїв закликають не намагатися самотужки розміновувати угіддя

04 жовтня 2023, 09:53 838

Українським фермерам, що прагнуть якнайшвидше очистити свої землі та почати працювати на них, потрібно виявити терпіння та в жодному разі не намагатися розмінувати землі власноруч або за допомоги людей, які не мають відповідного фаху.

Про це заявив координатор напряму розмінування в Міністерстві економіки, заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

«Надійшла інформація про трагічний випадок на Херсонщині, де місцевий фермер за допомоги найманих працівників намагався розмінувати своє поле. Результат — підрив. Загинула людина. Вкотре звертаємося до аграріїв: процесом розмінування мають займатися виключно сертифіковані оператори та професійні сапери. Ми розуміємо фермерів, які хочуть якнайшвидше відновити свою діяльність, але наголошуємо, що потрібно користуватися послугами виключно фахівців — це мінімізує ризики і збереже життя людей», — цитує його слова пресслужба Мінекономіки.

Ігор Безкаравайний підкреслив, що уряд та міністерство роблять усе, аби пришвидшити процес очищення українських земель. Зокрема, за програмою пріоритетного розмінування земель сільгосппризначення обстежено понад 200 тис. га земель, з яких понад 120 тис. га фермери вже використовують. 

«Ми працюємо 24/7 для того, щоб запустити процеси, які пришвидшать розмінування земель. На початку року в урядових інституціях було близько 2 тисяч піротехніків. До кінця року буде 6 тисяч. Ми суттєво збільшуємо кількість машин для розмінування. На сьогодні маємо вже 16 сертифікованих операторів, 29 — у процесі сертифікації, 40 — готуються до сертифікації. Реалізовано пілотний проєкт із закупівлі послуг з розмінування, а в бюджеті на наступний рік на компенсацію аграріям, які купуватимуть такі послуги, закладено 2 млрд грн. Тобто робота триває. Буде ринок, який пришвидшить розмінування. Буде велика пропозиція операторів — сертифікованих, фахових. У аграріїв буде можливість очистити свої землі, не наражаючи нікого на небезпеку. Єдине, що ми просимо у людей, у бізнесу: дайте нам трохи часу», — зазначив Ігор Безкаравайний.