Про це свідчать дані Інституту механізації та електрифікації сільського господарства (ІМЕСГ) НААНУ, повідомляє «АгроЮг».
За даними науковців, за останні 20 років обсяги застосування дизельного пального зменшились в 2,8 разу, що є результатом реалізації енергоощадних технологій у рослинництві і скорочення чисельності поголів«я у тваринництві.
Зменшення використання бензину в 11,4 рази відбулось за рахунок переоснащення автомобільного парку автомобілями, обладнаними дизельними двигунами, і залучення до виконання транспортних робіт сторонніх організацій, а також завдяки розширенню практики продажу врожаю на умовах франко-тік, франко-елеватор та навіть франко-поле. Додатковим фактором скорочення обсягів витрат пального стало економне його споживання після переведення сільськогосподарських виробників на приватну основу, вважають спеціалісти.
В енергобалансі АПВ левову частку енергоносіїв складають імпортовані природний газ, щорічна потреба якого становить більше 330 млн м3, скраплений газ в обсягах більше 3 тис. т та продукти переробки нафти: дизельне пальне — більше 1,3 млн т, бензин — більше 130 тис. т.
При цьому у галузі рослинництва використовується більше 93% дизельного пального і 90% бензину від загальної кількості їх споживання.
Окрім того, для енергетичних цілей використовують 6,5 тис. м3 дров та 3,5 тис. т брикетів паливних і щорічно споживається майже 3 млрд кВт год електроенергії, що становить 1,5% від її загального обсягу, виробленого в Україні.