Малина встановила 10-річний ціновий рекорд

09 серпня 2016, 19:00 3387

Сезон збору малини в українських господарствах у розпалі, незважаючи на це, ціни на ягоду залишаються рекордно високими.

Зокрема, на майданчику для торгівлі «Шувар» малина пропонується тільки дрібним оптом за ціною близько 38-40 грн/кг (1,37-1,44 €/кг). Господарства Західного і Центрального регіонів пропонують малину за ціною 40-45 грн/кг (1,44-1,62 €/кг), повідомляє UBR.

Це є найвищим показником як мінімум за останні 10 років. Останній раз рекордні ціни були зафіксовані в серпні 2015 р., коли малина пропонувалася в діапазоні 28-35 грн/кг (1-1,26 €/кг).

При цьому на оптових ринках малину пропонує переважно населення, тоді як комерційні виробники в більшості випадків продають малину на переробні підприємства.

Відзначається, що через стабільно високий попит на заморожену українську малину в ЄС, переробники декларують досить високі закупівельні ціни, при цьому відзначають деякий дефіцит пропозиції промислових обсягів цієї ягоди. Тому зараз дрібним оптом і в роздріб малина пропонується іноді дешевше, ніж великим оптом.

«Через поганий врожай малини в Сербії в цьому році попит на українську заморожену малину знову помітно вище, ніж пропозиція в господарствах. Збір річної малини наближається до завершення, а ремонтантні сорти ще дозрівають. Тому сьогодні більш-менш велике господарство збирає в кращому випадку 2-3 т ягоди через тиждень. Через брак пропозиції великих обсягів, ціни на малину у великих виробників навіть вище, ніж у населення, яке продає малину на роздрібних ринках», — коментує ситуацію експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.


Для довідки: У сусідній Польщі ситуація на ринку малини йде приблизно за тим же сценарієм. Ще на початку липня малина на оптовому ринку «Броніше» в Варшаві пропонувалася за ціною 1,5-1,8 € / кг. Зараз ціни на цьому ринку вже досягли 2,3-2,5 € / кг.