Зима не врятувала італійських фермерів від посухи

21 лютого 2023, 19:00 1767

Річка По, що протікає від засніжених Альп до Адріатичного моря, має найдовший водний шлях Італії, живить сільгоспкультури та забезпечує зрошення орних земель, знаходиться під загрозою. Рівень води аномально низький після сухої зими.

Урожай наступного року може бути під загрозою, пише Euronews.green.

Стефано Греппі, голова Асоціації фермерів Павії

Ця зима була дуже сухою, оскільки навіть у горах випало дуже мало снігу, а водосховища знаходяться на історичному мінімумі. Тож ситуація, ймовірно, повториться, як у 2022 році.

Великі рівнини навколо річки По є житницею Італії, там сконцентровані великі посіви пшениці та рису. Річка забезпечує важливе зрошення цієї землі.

Низька кількість опадів означає також, що фермери не можуть зорати свою землю під посівну. «Існують геологічні фактори, які перешкоджають оранці: ґрунт настільки твердий, що леміші не можуть прорізати землю», — зазначає Греппі.

Могутня річка По зараз знаходиться на 3,3 м нижче нульової висоти. Водний шлях рідко буває таким низьким, навіть у розпал літа. Адміністрація басейну озера Гарда та річки По вирішила зменшити потік води на 5 кубометрів на секунду, щоб запобігти висиханню річки в особливо вразливих місцях.