Українські сири програють європейським: експерт назвав причини

30 жовтня 2020, 08:00 2265

Щоб модернізувати українську галузь промислового сироваріння, необхідний доступ до грошей.

Таку думку в коментарі для AgroPortal.ua висловив аналітик «Інфагро» Максим Фастєєв.

«Сьогоднішня операційна діяльність (прибутковість) не дозволяє операторам реінвестувати у виробництво», – говорить він.

Оптимальним варіантом, на думку аналітика, може стати залучення кредитних коштів зі зниженою відсотковою ставкою в рамках держпідпримки.

«Якщо це неможливо, то потрібні інвестиції «зі сторони» – з інших галузей всередині країни, або іноземні», – говорить Фастєєв.

Поки що сири імпортного виробництва продовжують збільшувати свою присутність на полицях українських супермаркетів. За даними «Інфагро», у поточному році вже більше третини ринку сичужних сирів зайнято сирами виробництва Європейського Союзу.

N.B. В Україні відбудеться національний конкурс виробників сиру ProCheese Awards

Загалом за січень-вересень 2020 р. в Україну ввезли 26 тис. т сичужних сирів, що в рази більше, ніж у попередні роки. Натомість експорт залишається невисоким.

Фастєєв пояснює, що українським виробникам складно конкурувати з європейськими за рахунок різниці в вартості виробництва 1 кг продукції.

«Європейські колеги мають вищу ефективність, новітні технології, доступ до грошей, концентрацію виробництва тощо. В той же час українська галузь промислового сироваріння стагнувала останні 10 років», – зазначив аналітик.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua