Вікно можливостей для гречки — 50 млн грн

18 квітня 2021, 07:00 5614

Серед напрямків державної підтримки на 2021 рік уряд визначив окремою статтею виробництво нішевих культур. Цього року сільгоспвиробники, які вирощуватимуть гречку, можуть розраховувати на субсидію.

Про це AgroPortal.ua повідомив виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

«В Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки сільгоспвиробників, прописана програма, спрямована на розвиток нішевих культур. У 2021 році таку підтримку отримає лише гречка, а в наступні роки планується додати такі культури як жито, овес і просо», — зазначає Сергій Громовий.

Він пояснює, що дотації виплачуватимуться сільгоспвиробникам шляхом виділення бюджетних субсидій із розрахунку на 1 га посівів гречки. На таку виплату можуть розраховувати сільгоспвиробники незалежно від організаційно-правової форми і форми власності та фізичні особи. «Відповідно до затвердженого порядку одна юридична особа може отримати дотацію не більше ніж на 300 га посівів гречки. Виплата на 1 га складає 3500 грн. Аграрії можуть розраховувати на перерозподіл коштів із програм, які не зможуть освоїти кошти. Гречкосії, якщо активно подаватимуть заявки, зможуть отримати більше, і навпаки, якщо не подадуть потрібної кількості заявок, то заброньовані для них кошти будуть передані на органічне землеробство чи вівчарство», — пояснює Сергій Громовий.

На його думку, у аграріїв є ще два тижні, щоб спланувати виробничі програми та включити гречку до сівозміни, адже, як правило, цю культуру починають сіяти з 1 травня.

Якщо фермери відчують потребу посіяти гречку, то площі можуть значно змінитися.

Сергій Громовий зазначає, що попередньо на 2021 рік заплановані посіви гречки складають всього лише 80 тис. га, тобто площі на рівні минулого року. Він звертає увагу, що це половина обсягу від потреби України, адже для забезпечення потреб внутрішнього ринку потрібно сіяти не менше 150 тис. га гречки. Тоді ця крупа буде в достатній кількості й матиме доступну ціну для споживача.

Міжнародна асоціація гречки закликає аграріїв скористатися наданою можливістю та збільшувати посіви культури, адже цього року маємо для цього сприятливу кон’юнктуру.

«По-перше, якщо порівняти соняшник і гречку, то ці дві культури мають майже однакову ринкову ціну — 23-24 тис. грн/т, але при цьому затрати на виробництво соняшнику значно вищі. Гречка ж є найдешевшою культурою у виробництві: технологічна собівартість 1 га складає 6-8 тис. грн/га. До того ж урожайність гречки складає 2-2,2 т/га», — зауважує Сергій Громовий.

Також він звертає увагу, що останнім часом для аграріїв лімітуючим фактором є волога. Наразі ґрунт зволожений на глибину лише 1 м, в нижніх шарах вологи немає. При цьому соняшник і кукурудза використовують вдвічі більше води, ніж гречка, в якої коренева маса знаходиться на глибині до 1 м.

Тож агрономічні показники і ринкові ціни сьогодні роблять гречку економічно ефективною культурою. Додаткової привабливості їй додає субсидія від держави у розмірі 3500 грн/га.

«Хочемо подякувати уряду за те, що відкрили вікно можливостей для гречкосіїв, сподіваємося, що цей рік буде переломним та вдасться відродити попередні обсяги виробництва гречки. Оскільки останні 4 роки були для цієї культури кризовими: відбулося зменшення площ посівів з 180 тис. га до 77 тис., а через подорожчання споживання українцями гречки знизилося з норми в 7 кг на рік на душу населення до 1,5 кг на рік», — говорить Сергій Громовий.  


Для довідки: заявки на отримання субсидій сільгоспвиробникам потрібно подати до 15 жовтня до обласних комісій. Необхідний пакет документів: заявка на отримання субсидій, довідка з банку про відкриття поточного рахунку, акт про висів насіння, заключний звіт про підсумки сівби під урожай поточного року (форма №4 с/г), акт про збір урожаю.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua