Об'єднання та спільне планування скоротять витрати фермера

23 червня 2024, 11:47 1111

За умови спільного планування, підкріпленого законодавчо, фермер міг би скоротити витрати. Це може бути різна форма об'єднання. Її суть у тому, щоб аграрії об'єднали свої зусилля і вели спільну господарську діяльність. На рівні регіонів фермери мають збиратися та спільно вирішувати, які культури сіяти.

Про це AgroPortal.ua розповів голова Полтавської Асоціації фермерів і приватних землевласників України Олег Слизько.

«Звичайно, для повноцінної реалізації фермерського устрою потрібно, щоб працювали асоціації фермерів, щоб це були не просто формальні громадські організації, а щоб вони об’єднували учасників майном. Щоб велася спільна господарська діяльність, ті ж самі закупівлі, на які завдяки обсягу була б краща ціна. Тоді не потрібно буде кланятися перед закупівельниками, адже фермер майже рік чекає урожаю й, відповідно, повернення коштів», — зазначає Олег Слизько.

Він продовжує: якщо 100 фермерів, та навіть 10, купують насіння, його ціна нижча. Потім вони одним контрактом спільно продали збіжжя, а за виручені кошти налагодили переробку овочів, виробництво олії чи борошна, та навіть сушарка — це вже промисловість. 

За словами Олега Слизька, на заваді створення ефективного об'єднання дрібних сільськогосподарських виробників стоїть брак законодавчого підґрунтя і бажання з боку фермерів. Багато з них мають негативний досвід участі у подібному об'єднанні. В Україні відсутні інституції, в які б фермери повірили. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua