Думка: Виробники ЗЗР не хочуть реєструвати нішеві препарати

06 липня 2019, 11:30 2110

На ягоди, як і на багато інших малих культур, список офіційно зареєстрованої хімії (ЗЗР та добрив) дуже малий. Результат цього — неконтрольований обіг і внесення хімії з загрозою для здоров'я.

Про це в ході зустрічі з керівником Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимиром Лапою в рамках матеріалу «Бизнес спрашивает: Готово ли государство защищать репутацию и интересы украинских ягодоводов?» заявила президент асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна.

За її словами, виробники хімії не хочуть витрачати кошти на реєстрацію нішевих препаратів, оскільки вона коштує стільки ж, скільки і для головних культур.

«N.B.!» Бизнес спрашивает: Готово ли государство защищать репутацию и интересы украинских ягодоводов?

  

«Ми працюємо над цим питанням вже рік, порівнювали законодавства, збирали історії виробників, зустрічалися з великими хімічними компаніями. Але одна справа, коли на публічних зустрічах вони згодні, а при особистих переговорах відзначають, що на реєстрацію малих культур немає бюджету. Адже повторна реєстрація в Україні коштує близько 20-30 тис. євро, а в Польщі, наприклад, — 3-5 тис. євро», — констатує Ірина Кухтіна.

Зі свого боку Володимир Лапа висловив думку, що необхідно «просто спростити реєстрацію для таких препаратів. Тому що в кінцевому результаті страждає виробник, у якого вкрай обмежений вибір зареєстрованих препаратів».


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua