Так думку висловив радник зі стратегічного розвитку президента асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа.
«Обсяги торгівлі очікувано зросли. Доходило до того, що деякі інші стратегічні партнери України висловлювали у зв'язку з цим обережні занепокоєння — конкурувати з європейською продукцією на українському ринку стало надзвичайно складно», — зазначає він.
Експерт підкреслив, що темпи збільшення імпорту європейської продукції до України (16,3%) є суттєво вищими, ніж темпи зростання українського експорту до ЄС (9,4%).
«Вища «стартова» експортна вартість дозволяла тримати позитивний баланс торгівлі в межах 44,8-47,6% від товарообігу протягом 2016-2019 років, але вже в 2020-му цей показник впав до менше ніж 35%.
Споживач це побачив у асортименті магазинів. До все ще подекуди присутнього польського яблука додалися спочатку сири, а потім і молоко. Сири з Німеччини та Франції відвойовували місце на полицях. Це те, що було видно», — пояснює Володимир Лапа.
Крім того, за його словами, не таким помітним є суттєвий імпорт м'яса механічного обвалювання (простіше кажучи, перемелені залишки м'яса з хрящами), яке не знаходить збуту в ЄС, проте зручно розташовується в українській ковбасі; значний імпорт насіння тощо.
«Провал 2020 року змушує замислитися. Курс гривні тоді ще не зміцнювався, а ковідні обмеження не вплинули радикально на аграрну торгівлю. Суттєво потужніша підтримка сільгоспвиробників у ЄС — відносно постійний фактор, хоча тут треба визнати і свої гріхи, а саме вплив перманентного підвищення податкового навантаження на сільгоспвиробників в Україні. Але, можливо, все-таки щось не так у самій угоді?» — задається питанням експерт.
І відповідає, що насправді Україна все ще не має доступу на ринок ЄС за багатьма видами агропродукції: яловичина, свинина і навіть картопля. Розмір квот і мит тут просто не має значення — для експорту необхідно пройти аудит системи контролю, і тільки після цього Україна з«явиться в переліку країн, з яких дозволений імпорт до ЄС, і буде можливість сертифікувати на експорт окремі підприємства.
«Як цей процес триває, наочно показує приклад насіння злакових культур. Успішна перевіряльна місія ЄС щодо них відбулася ще в далекому 2015 році, але юридично експорт насіння з України до Євросоюзу став можливий лише наприкінці 2020-го. П«ять років на схвалення рішення щодо визнання еквівалентності системи контролю — це розкіш, яку може собі дозволити ЄС. І весь цей час торгівля йшла лише в один бік — з ЄС до України», — додає Володимир Лапа.
Аналогічно і по інших проблемних товарних позиціях, які «в стані розгляду», нагадує він.
«Саме тому «глибоку і всеосяжну» вільну торгівлю з ЄС наразі можна назвати лише умовно вільною.
Стратегічно існує дві опції: або Україна поставить на переоцінку систему контролю в Євросоюзі (як би це на перший погляд смішно не звучало, але статистика за особливо небезпечними захворюваннями тварин у багатьох країнах ЄС і адаптоване до норм ЄС законодавство в Україні дають можливість це зробити), або ЄС дещо оперативніше розглядатиме заявки України на аудит системи контролю за певними видами продукції, а в більш широкому розумінні — визнання еквівалентності.
Правильна відповідь є достатньо очевидною, але поки що залишається неочевидною в досягненні. Хочеться вірити, що це питання буде порушене на переговорах з європейською стороною і стане предметом порозуміння», — підсумував Володимир Лапа.
AgroPortal.ua за матеріалами »Європейської правди»