Сім фактів про сир

09 березня 2017, 08:39 5521

Розпродавши минулорічні запаси, сировари в лютому помітно активізувалися. У той же час обсяги виробництва особливо не зросли, а ціни більшість операторів в черговий раз збільшили.

Провідні виробники пропонують дистриб'юторам традиційні сири за ціною 115-130 грн/кг. Але оскільки якісні м'ясні вироби коштують ще дорожче, то споживач, прогнозують експерти, при виборі почне частіше віддавати перевагу саме сирам.

Разом з тим, саме про цей продукт існує багато міфів, тож AgroPortal.ua взявся розвінчати їх!

Міф № 1: Сир з козячого молока неприємно пахне

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

«Сир з козячого молока, особливо з пліснявою, має такий самий запах, як і коров’ячий сир з пліснявою, на зразок брі чи камамбера, — розповіли AgroPortal.ua власники козиної ферми «Золота коза». — Зрілі сири з пліснявою мають особливий аміачний запах. Прості витримані сири з козячого молока мають приємний грибний запах, горіховий й інші, залежно від виду сиру».

Міф № 2: Сир допомагає схуднути

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

А ось це зовсім не міф, а правда. Тим, хто віддає перевагу здоровому харчуванню, сир допоможе залишатися у відмінній формі. Адже кальцій, який міститься в нежирних сирах, може розщеплювати жири, тим самим допомагаючи боротися з надмірною вагою. Ефективна дієта передбачає вживання 100 грам сиру на день.

Міф № 3: Козячий сир корисніше за коров'ячий

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

«Сир з козиного молока корисніший за коров’ячий за умови, що сировина, з якої він виготовлений (основна і допоміжна), відповідає всім нормативним документам України, що виробник дотримався всіх санітарно-гігієнічних вимог під час виробництва цього продукту, а його показники якості й безпечності відповідають вимогам національного стандарту», — розповів професор, доктор ветеренарних наук та завідувач кафедри ветеринарно-санітарної експертизи та судової ветеринарії Харківської державної зооветеринарної академії Іван Яценко.

Міф № 4: Єдиний напій, що поєднується з сиром, — вино 

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

Всі знають, що вино і сир гарно доповнюють одне одного. Проте англійці спробували поєднати різні сорти віскі і сиру. Виявилося, наприклад, що глеморанджі непогано поєднується з сомерсетським брі. Напій має нотки маракуї, ванілі і апельсина. А разом з сиром до них додається вершкові і солонуваті тони. Тож поле для експериментів воістину неосяжне.

Міф № 5: Для виробництва цвілевих сирів використовується звичайна цвіль

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

Власники козиної ферми «Золота коза» стверджують, що це не так. Адже для виробництва такого продукту використовується благородна цвіль, вона може бути білою чи блакитною з сімейства пеніцилінових. Вона додає продуктам пікантний запах і аромат.

Міф № 6: В сирі міститься багато кальцію

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

Це абсолютна правда. В день просто необхідно з’їдати шматочок сиру. Ще іспанські вчені порівнювали дію козячого сиру на організм людини з діями антибіотиків, він бореться з патогенною мікрофлорою. І за властивостям прирівнюють його ще до йогуртів.

Міф № 7: Домашній сир корисніший і смачніший за магазинний

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

«Як правило, якщо в домашніх умовах забезпечені всі необхідні санітарно-гігієнічні умови виробництва сиру кисломолочного, то він буде достатньо корисним для споживача, — говорить професор, доктор ветеренарних наук та завідувач кафедри ветеринарно-санітарної експертизи та судової ветеринарії  Харківської державної зооветеринарної академії Іван Яценко. — Проте нині в домашніх умовах витримати всі встановлені санітарно-гігієнічні вимоги важко. А покупний сир проходить усі необхідні етапи: починаючи від пастеризації молока і закінчуючи правильною витримкою».


Іванна Панасюк, АgroРortal.ua