Провідні виробники пропонують дистриб'юторам традиційні сири за ціною 115-130 грн/кг. Але оскільки якісні м'ясні вироби коштують ще дорожче, то споживач, прогнозують експерти, при виборі почне частіше віддавати перевагу саме сирам.
Разом з тим, саме про цей продукт існує багато міфів, тож AgroPortal.ua взявся розвінчати їх!
Міф № 1: Сир з козячого молока неприємно пахне
«Сир з козячого молока, особливо з пліснявою, має такий самий запах, як і коров’ячий сир з пліснявою, на зразок брі чи камамбера, — розповіли AgroPortal.ua власники козиної ферми «Золота коза». — Зрілі сири з пліснявою мають особливий аміачний запах. Прості витримані сири з козячого молока мають приємний грибний запах, горіховий й інші, залежно від виду сиру».
Міф № 2: Сир допомагає схуднути
А ось це зовсім не міф, а правда. Тим, хто віддає перевагу здоровому харчуванню, сир допоможе залишатися у відмінній формі. Адже кальцій, який міститься в нежирних сирах, може розщеплювати жири, тим самим допомагаючи боротися з надмірною вагою. Ефективна дієта передбачає вживання 100 грам сиру на день.
Міф № 3: Козячий сир корисніше за коров'ячий
«Сир з козиного молока корисніший за коров’ячий за умови, що сировина, з якої він виготовлений (основна і допоміжна), відповідає всім нормативним документам України, що виробник дотримався всіх санітарно-гігієнічних вимог під час виробництва цього продукту, а його показники якості й безпечності відповідають вимогам національного стандарту», — розповів професор, доктор ветеренарних наук та завідувач кафедри ветеринарно-санітарної експертизи та судової ветеринарії Харківської державної зооветеринарної академії Іван Яценко.
Міф № 4: Єдиний напій, що поєднується з сиром, — вино
Всі знають, що вино і сир гарно доповнюють одне одного. Проте англійці спробували поєднати різні сорти віскі і сиру. Виявилося, наприклад, що глеморанджі непогано поєднується з сомерсетським брі. Напій має нотки маракуї, ванілі і апельсина. А разом з сиром до них додається вершкові і солонуваті тони. Тож поле для експериментів воістину неосяжне.
Міф № 5: Для виробництва цвілевих сирів використовується звичайна цвіль
Власники козиної ферми «Золота коза» стверджують, що це не так. Адже для виробництва такого продукту використовується благородна цвіль, вона може бути білою чи блакитною з сімейства пеніцилінових. Вона додає продуктам пікантний запах і аромат.
Міф № 6: В сирі міститься багато кальцію
Це абсолютна правда. В день просто необхідно з’їдати шматочок сиру. Ще іспанські вчені порівнювали дію козячого сиру на організм людини з діями антибіотиків, він бореться з патогенною мікрофлорою. І за властивостям прирівнюють його ще до йогуртів.
Міф № 7: Домашній сир корисніший і смачніший за магазинний
«Як правило, якщо в домашніх умовах забезпечені всі необхідні санітарно-гігієнічні умови виробництва сиру кисломолочного, то він буде достатньо корисним для споживача, — говорить професор, доктор ветеренарних наук та завідувач кафедри ветеринарно-санітарної експертизи та судової ветеринарії Харківської державної зооветеринарної академії Іван Яценко. — Проте нині в домашніх умовах витримати всі встановлені санітарно-гігієнічні вимоги важко. А покупний сир проходить усі необхідні етапи: починаючи від пастеризації молока і закінчуючи правильною витримкою».
Іванна Панасюк, АgroРortal.ua