Виробництво майстерні крафтового сиру «Сирна Птаха» з Чернігова постраждало, коли місто було в оточенні та нещадно обстрілювалось. Тоді єдине, що було можливим, це виготовлення сиру, який волонтери відвозили військовим.
Згодом власники бізнесу виїхали до колег-сироварів у Карпати. Нині, повернувшись додому, вони активно розвиваються та відновлюють виробництво.
«Наш бізнес розпочався із захоплення мами мистецтвом сироваріння. Мабуть, найголовнішим важелем було саме бажання піклуватися про сім'ю, щоб усе на столі було не тільки смачним, а й корисним. Перший досвід набували в онлайн-школах і на майстер-класах, але відчувалося, що офлайн-навчання додасть більше впевненості в роботі. Тож перші теоретичні знання нам дала Тетяна Дядечко, потім були інші школи та іноземні викладачі. Навчалися ми в Україні, Італії, Хорватії та Франції», — розповіла AgroPortal.ua представниця майстерні Анна Журавель.
За її словами, постачальників молока вони обирають досить ретельно. Важлива якість, адже без першокласної сировини не приготуєш смачний сир. Також необхідно знати, чим годують корів, де вони живуть, як відбувається доїння, транспортування молока до охолоджувача, як часто тварини проходять обстеження ветеринара. Не менш вагомою є віддаленість ферми від сироварні, адже молоко має швидко доїжджати і мати правильну температуру.
Асортимент продукції майстерні досить великий, проте серед них найбільш популярними є халумі (сир для смаження), лабне (крем-сир на основі йогурту), курт (сухий сир, схожий на снек), сири з білою та блакитною пліснявами, також сир із чорним трюфелем, із пажитником та лавандою.
«Наші сири авторських рецептів, але ми вдосконалюємо їх на базі набутих знань із різних країн. Багато клієнтів, які часто подорожують, дивуються, що сир дуже схожий на той, який вони куштували в своїх мандрах, але з українською родзинкою. Ми активно беремо участь у ярмарках та фестивалях, щоб у наших клієнтів була можливість завітати на дегустацію та познайомитися. Часто буваємо на «Всі. Свої», «Країна Мрій», «Арт-Платформа». Також приймаємо замовлення онлайн (Facebook, Instagram)», — продовжує сироварка.
Власники майстерні «Сирна Птаха» не зупиняються на досягнутому, а продовжують працювати над новинками та розширенням асортименту попри наявні виклики.
«Труднощі, з якими стикається маленький бізнес, — це підняття цін на сировину, закваски, ферменти, здорожчання електроенергії та інших складників будь-якої продукції. Дуже важко, а часом неможливо тримати ціни на довоєнному рівні, але ми все одно готуємо смачну доступну продукцію, щоб кожна родина мала на столі якісні натуральні сири», — розповідає Анна Журавель.
Вона додає, що сьогодні в Україні конкуренція досить велика, але у кожного виробництва — і маленького, і великого — є свій споживач.
«Ми налаштовані на якісний унікальний продукт, який неможливо приготувати машинним виробництвом у великій кількості. Ремісничий сир відрізняється від фабричного смаком, унікальністю та відсутністю консервантів. Сьогодні ми мріємо, щоб війна закінчилася, всі близькі та рідні повернулися додому, тоді маленькі бізнеси почнуть працювати з новою силою», — підсумувала Анна Журавель.
Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua