Цього року деякі господарства в Україні збирали цибулю у листопаді, хоча найпізніші терміни для неї — середина вересня. Багато капусти і столових буряків досі залишаються в полях. Причини в нестачі техніки і працівників.
«Усі скаржаться на брак працівників. Малі фермерські господарства, які спроможні самі вирощувати і збирати, можуть зайняти нішу постачальників для маленьких магазинів», — розповів експерт у овочівництві Павло Булгаков під час вебінару «Технології зберігання овочів».
Наступного року виробники частіше обиратимуть механічне збирання овочів, але в нього є свої мінуси. По-перше, для довготривалого зберігання механічне збирання не підходить, такі овочі використовують або для короткотривалого зберігання, або для переробки. По-друге, залежно від якості техніки втрати під час механізованого збирання можуть сягати 20-30%. Але такий спосіб дешевший: вартість ручного збирання близько 100 тис. грн/га, механічного — 8 тис. грн/га.
Високомаржинальний ринок HoReCa переходить на закупівлі очищеної та вакуумованої продукції.
«Очищені, нарізані овочі, шинкована капуста, вакуумована продукція… Потрібно шукати варіанти. Розповідайте про себе в соцмережах, виходьте самостійно на ресторани», — радить Павло Булгаков.
Він поділився декількома цікавими кейсами підвищення маржинальності. Наприклад, можна запакувати у панчоху різнокольорову цибулю — так її ціна зросте у 4-5 разів. Дрібну моркву миють і продають у яскравому пакованні як здоровий перекус.
Варто також звернути увагу на нішеві культури: мишачий кавунчик, льон, спаржу, артишок, шафран, що набирають популярності. Про деякі секрети їх вирощування експерт ділиться на своєму YouTube-каналі PashBul.
Обсяги та заплановані терміни реалізації є основними факторами вибору способу зберігання овочів. Також слід враховувати регіон вирощування та гібриди. Загалом, якщо у господарстві 2-4 тис. т цибулі, її краще зберігати навалом.
Технологічно контейнерне зберігання краще, але за таких обсягів не є економічно доцільним. Теж саме стосується зберігання в сітках.
Для зберігання цибулі невеликого обсягу та до Нового року достатньо ангара. Якщо зберігати до лютого — потрібна активна вентиляція, якщо ще довше — також штучне охолодження.
За браком площ зберігання продукцію (моркву, буряк) можна закладати у мішки на короткий період — до 2 місяців, і тут важливий її фітосанітарний стан.
За словами Павла Булгакова, підвали та погреби не підходять для якісного професійного зберігання. «Все, що нижче рівня землі, довготривало зберігатися не може. У підвалах без належного обладнання часто розвиваються білі гнилі, які буквально за 2-3 тижні можуть зіпсувати продукцію», — додає він.
Сховище повинно бути чистим і обробленим, наприклад, сірковими шашками. В разі відсутності сховища, якщо потрібно щось посушити в контейнерах, можна зібрати мобільну сушарку.
Ключовою умовою тривалого зберігання є температура збирання продукції.
«Все, що збирається (капуста, селера, морква, буряк) вище 12°С, не підходить для довготривалого зберігання, навіть якщо інші моменти ідеальні», — наголошує експерт.
Ступінь дозрілості також корелюється з терміном зберігання. Показником є вміст сухих розчинних речовин, для чого застосовують рефрактометр.
Для цибулі найперше потрібно контролювати вміст вологи у приміщенні — як за теплого, так і за холодного зберігання.
Температура повинна контролюватися в різних точках приміщення, розбіжність не повинна бути більше 1°С. Від 0,5°С до 0,8°С — ідеальні показники. Це досягається правильним підбором обладнання і параметрів камери.
У довгостроковій перспективі не варто зберігати разом жодні овочі, навіть ті, що мають однаковий температурно-вологісний режим, радить Павло Булгаков: «Зокрема, не варто поєднувати капусту і моркву. Капуста має більше дихання, тож через 2-3 місяці морква починає псуватися».
Капусту необхідно провітрювати, для цього достатньо двічі на тиждень відкривати ворота сховища на 15-30 хвилин. Іноді ворота постійно тримають закритими аж до кінця зберігання, але такий спосіб не підходить для великих камер, оскільки після їх відкриття є близько двох тижнів для продажів без зміни показників якості.
Гарбузи добре зберігаються в соломі й без активної вентиляції можуть захворіти.
Світлана Цибульська, AgroPortal.ua