Овочівництво: які результати отримали виробники в нестандартних погодних умовах

02 жовтня 2024, 07:00 139
Роман Пасічник

Насіння — базова передумова високого врожаю і значна частина витрат овочівників, тому до вибору сортів варто підходити особливо уважно. У господарстві «Овочі Поділля» використовуємо насіння різних компаній, застосовуючи однакову технологію та терміни висіву.

Овочі відкритого ґрунту

Цвітна капуста. Цього року на першому оберті вирощували два гібриди цвітної капусти: Арієнзо F1 від компанії «Рійк Цваан» (Rijk Zwaan) та Солістар F1 (Syngenta). 

Посів та висадка розсади були одночасно ранніми (висадка розсади 21.04, збір урожаю з 22.06). Технологія та живлення були ідентичними, проблем з вологою не було. Обидва гібриди не потрапили в стресові умови, як-от спека. 

  • Солістар сформував майже ідеальну головку масою 0,7-1,3 кг — закриту, компактну, з гарним самовкриттям. Ця цвітна капуста всім сподобалася на ринку.
  • По Арієнзо було недостатньо вегетативної маси, незважаючи на ідеальний баланс азоту, кальцію та інших добрив. Реакції на живлення не було, корінь не набрав необхідних поживних речовин. У результаті після формування качана покривних листків було мало, вони були слабкі та пласкі, тож травневе й літнє сонце обпікало капусту, головка пожовтіла, вона мала масу лише 300-500 г. Така продукція пішла вся на переробку. Якісна врожайність склала лише 40% від запланованої, тому по цьому сорту ми навіть не вийшли в нуль. Причина — неправильне насіння.

Солодкий перець. Весь перець вирощуємо у відкритому ґрунті. 

Серед червоних кубоподібних сортів маємо Ред Джевел F1 ( Clause), який затребуваний в преміум-сегменті, та Вангар F1 (Clause).

З жовтих кубоподібних переців — Люмос F1 (Syngenta), який стійкий до спекотних умов вирощування. 

Перець Капія: Портека F1 (Rijk Zwaan), Корнелія F1 (Syngenta). 

Угорський конічний — Феррарі F1 (Sakata) — найврожайніший серед усіх перців, які вирощували.

Овочі закритого ґрунту

Томати. Цьогоріч зробили ставку на томат рожевий подовженого оберту. Його висівають ранньою весною у теплицях і підтримують вегетацію до пізньої осені. Для цього на шпалеру вішають спеціальні гаки, на яких намотано до 5 м нитки. Щойно рослина доходить верхівкою до шпалери, її опускають і ведуть під кутом 45 градусів, спускаючи мотузку, по якій томат в'ється. 

Таку технологію застосовуємо в Тернопільській області, оскільки помідорам потрібно багато сонця, і якщо вирощувати їх у теплицях без опалення, отримати два оберти врожаю неможливо. За класичною технологією вирощування це буде недоврожай. Ця технологія дозволяє отримати гарний врожай і високу якість томатів.

Цього року використовували насіння Малдуо F1(Syngenta), Рожевий стандартний, Манекра F1 (Syngenta), Джанго F1 (Hazera), а також Масумі F1 компанії (Rijk Zwaan). 

  • Малдуо F1 — стабільний гібрид, має дуже вирівняні гарні плоди, високоврожайний, рівномірний за вагою та калібром, найбільш затребуваний в цьому сегменті серед наших клієнтів. У Малдуо були проблеми з калійними плямами, але таких плодів було не більше 5%, це допустима норма навіть для великих тепличних комбінатів. 
  • Манекра F1 дуже схожий за своїми характеристиками на Малдуо, має більш виражену ребристість. Добре зберігається та транспортується. На Ближньому Сході цей рожевий помідор став справжнім хітом. Цього року він складав лише 5% від загального обсягу томатів, але наступного року ми будемо його розширювати.
  • Гібрид Масумі видав заплановану урожайність, але з першої китиці на плодах почали помічати плями, цей брак з початку вегетації сягав близько 40%. Такі помідори відносяться до другого сорту. Що далі, то більшою ставала проблема. Зараз на рослинах формуються 10-11-ті китиці, й обсяг плодів з плямами складає вже 80%. Тобто фактично все, що виростили на площі 0,25 га, мусимо викидати. Від насіннєвої компанії отримали рекомендацію збільшити вміст калію, але це не допомогло, адже проблема генетична. Сам по собі помідор хороший, та ми маємо шалені збитки. 80% продукції продається як неліквід за ціною дешевше, ніж ґрунтовий помідор.
  • З сортом Джанго (Hazera) тільки почали працювати. Це рожева сливка, дуже популярний сорт на ринку. Плоди гарні, з насиченим кольором, виразною формою, добрим смаком. Ми були задоволені, отримали позитивні відгуки від клієнтів, на наступний рік будемо збільшувати площі. Але цей сорт йде в синергії з іншими. Якщо у вас є рожевий, червоний, жовтий, чорний томат, то я б не рекомендував віддавати сливці надто великі площі. 

Серед сортів чері вирощували Порпора F1 (Esasem) — це сегмент великих чері 25-30 г, стабільний та урожайний гібрид, що добре зберігається та транспортується. 

Огірок. Насіння огірків для закритого ґрунту виробляють компанії Seminis, Enza Zaden, Rijk Zwaan. Все насіння хороше, і вибір, скоріше, залежить від того, на яку цільову аудиторію працює фермер. 

Для свіжих ринків варто звернути увагу на сорти «Семініс», для маркетів та переробників — «Рійк Цваан». Сорти «Енза Заден» стабільні, їх вирощують десятиріччями, без особливих проблем. В їхніх лінійках є як весняно-літні, так і літньо-осінні огірки, асортимент невеликий, але добре себе показує. 

Сорти, що вирощувались цьогоріч у компанії «Овочі Поділля»: Мадерлен F1 (Seminis), Ягуар F1 (Taki Seeds), Ілонара F1 (Rijk Zwaan), Ельвінара F1 (Rijk Zwaan).

Редиска рання. У господарстві вирощували Аутелла F1 (Hazera), Лаурелла F1 (Hazera), Донар F1 (Syngenta), Бодіам F1 (Rijk Zwaan). Щодо останнього, то цей гібрид редиски  вийшов найпізнішим, у момент збирання врожаю ціна реалізації впала вже удвічі. Якщо ж збирати цей редис одночасно з вищепереліченими гібридами, тоді врожай вдвічі менший.

Салати відкритого ґрунту. Салати вирощували на полях господарства «Фреш Гарден» у селі Велика Димерка Київської області. Цього року в компанії вирощували лише два види салатів, найбільш цікаві ринку — це Айсберг та Ромен. 

Серед великого різноманіття сотрів салату Айсберг хотів би виділити найкращі та найгірші, які були цього року в полі з ранньої весни до початку вересня. 

Більша частина врожаю припала на спекотну погоду, а загалом салати є холодолюбною культурою. Оптимальні температурний режим від 10°С до 25°С, тоді вона почуває себе найбільш комфортно. Якщо це 27°С — то ще не критично, 30°С — уже погано, а вище 33°С — рослина не може взяти поживні речовини, блокується кальцій, корінь не може взяти кальцій, тому що він у доступній формі. Також на листі з'являються некрози, оскільки молоде листя має дуже тонкі прожилки, немає трансплантації, зовнішні листя беруть на себе весь кальцій, який є доступний, а до середини качана він не доходить, краї листочків відмирають, з'являються чорні плями. Це найбільша проблема цього року.

Друга цьогорічна проблема — стрілкування салатів. Коли рослина у стресі, вона намагається якомога швидше дати потомство. Звісно, цей рік був аномально спекотним, але, ймовірно, тенденція до потепління збережеться. У таких умовах найкраще себе показав Грін Мун (Hazera) як найбільш стабільний, до того ж у цього сорту настільки сильна енергія, що коли він вже збирається вийти у стрілку, то вже має товарний вигляд, 350-400 г, тож ми можемо його ще молодим зрізати. 

До війни господарство працювало з компанією Enza Zaden, задіяні на реєстрації літнього сорту Едуардо — він найбільш стійкий до мікрозів, має дуже гарну форму. На підприємстві робили точкові висіви восени, влітку і під осінь. На всіх трьох ділянках цей сорт проявив себе дуже стабільно. 

Також у компанії Enza Zaden є старий сорт Глендана — всесвітньо відомий, що вирощується і в Африці. Це спеціально виведений літній сорт, який добре себе проявляє саме в спеку. В нього не найкраща форма і не дуже насичений зелений колір, він більш подібний до білоголової капусти, але якщо говорити про врожайність, то Глендана для вирощування салатів влітку просто необхідна, хоча б 20-30% цього сорту варто мати в оберті. Якщо площі невеликі, то можна повністю сфокусуватися на Едуардо і Глендані. 

Сорти салату від Rijk Zwaan більше вражалися мікрозами, ніж конкуренти, особливо це проявилося на сорті Діамантінос, що навіть за найменших стресів і виходом температур вище 25°С одразу формує внутрішні некрози. 

Сорт Мерлінас був до зими топовим, але цього року давав здвоєні та потроєні голівки під час вегетації. По цьому сорту недоотримання врожаю склало близько 40-50%, до того ж були приховані дефекти, з цим сортом були проблеми з поверненням із мереж.

Грін Мун (Hazera) — вже не перший рік номер один, з ранньої весни по пізню осінь, має добру вирівняність у полі, стресостійкий до спеки та холоду. Має гарні смакові якості, середня вага від 500 г навіть в умовах спеки. Передчасно не стрілкується, має позитивний відгук на добрива в темпах росту. 

Едуардо (Enza Zaden) — відносно новий, неймовірний гібрид, особливо в умовах спеки. Цього року мав найменший відсоток некрозів у спекотних умовах. 

Мерлінас (Rijk Zwaan) — нестійкий до внутрішніх некрозів та бактеріальних гнилей, у спекотних умовах вирощування стресує і розділяється на 2-3 головки, дає великий відсоток відходу (близько 50%). Вирощувати його в літньому оберті та в умовах  будь-яких стресів не рекомендується. По всьому сезону показав найгірші показники врожайності. 

Діамантінас (Rijk Zwaan) має розлогу листову масу, що спричиняє підгнивання листків. У всі періоди вирощування були проблеми з якістю, особливо некрози, тож салати навіть не зрізали. Це єдиний гібрид, який змушені були повністю передискувати в полі.

По салату Ромен найкраще насіння було від Rijk Zwaan. Особливо сподобався сорт Клаудіус, який формує дуже гарну розетку, подібну до троянди. Стабільний сорт, який культивують від ранньої весни до пізньої осені. 

Також почали співпрацю з компанією Hazera і будемо досліджувати їхні нові сорти. Оскільки ми стикаємося з викликами аномальних температур, погодних умов, селекція не встигає за цими викликами. Це довгі процедурні процеси, що тривають декілька років. Фермери мають співпрацювати з насіннєвими компаніями, щоб отримати максимально релевантні відгуки. 

Капуста рання білоголова. Цього року в господарстві «Овочі Поділля» вирощували ранню капусту як у теплицях, так і у відкритому ґрунті. 

  • Капуста сорту Лауда F1 (Syngenta) дуже рання, не тріскається, але немає повної рівномірності достигання, збирання треба організовувати в три заходи. 

Це новий ранній сорт, має форму, майже весь обсяг забронювала мережа АТБ. Ціна була низькою через перенасиченість ринку по молодій капусті цього року. Так, середня ціна реалізації від ФГ була 5 грн/кг, хоча це досить дорога культура і трудозатратна: розсада висівається у січні, тож весь січень і лютий теплиця має опалюватися. Висадка відбувається частково в березні, розсада накривається дугами і агроволокном. Тож собівартість молодої капусти значно вища цьогорічної ціни. 

  • Сорт Росберг F1 (Syngenta) чутливий до тріскання від надмірної вологи, особливо в момент перезрівання.
  • Сплеш Бол F1 (Hazera) — дуже рання, качани не тріскаються, і це головне для фермера. Однак має не такий гарний зовнішній вигляд за формою та кольором порівняно з іншими гібридами.
  • Заріссіма F1 (Rijk Zwaan) — лідер на ринку України, ранній, стабільний, привабливий. 

Мінусів у вирощуванні Заріссіма і в теплицях, і у відкритому ґрунті немає, але з усіх гібридів він найдорожчий, а зважаючи на низькі закупівельні ціни цього року, цей фактор доволі важливий. Внаслідок різниці в ціні капуста від Syngenta була не настільки збитковою, як Заріссіма від Rijk Zwaan. Цей сорт є справжнім хітом, усі виробники Закарпаття вирощують його. Але я би радив фермерам теж трохи диверсифікуватися. До того ж це спростить збирання щодо термінів та дозволить розширити строк реалізації та збору, що важливо в умовах дефіциту кадрів, особливо в сільській місцевості. 

Роман Пасічник, керівник підприємства ТОВ «Поділля Овочі» 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.