Україна може випускати більше сиру. Якщо не завадить імпорт

02 травня 2022, 14:46 663

Українські сировари в квітні пожвавили свою діяльність. Сировина була доступною, споживання дещо зросло, а імпорт сиру хоч і відновився, але ще слабкий.

Про це йдеться у повідомленні «Інфагро». 

«Досі залишається гострою проблема логістики і дистрибуції. Мережі, звичайно, втратили контроль над своїми магазинами на окупованих територіях і ще не відновлена як слід робота на звільненій півночі. До того ж діяльність ритейлу в прифронтових регіонах обмежена», — пояснюють експерти. 

Зазначається, що після провалів березня випуск сиру відновлюється. За приблизними експертними оцінками, в минулому місяці виробництво сичужного сиру могло скоротитися на третину в порівнянні з березнем 2021 р. — до 4 тис. т.

«Ще більш суттєвим було падіння випуску напівтвердих сирних продуктів. Окрім загальних для всіх напрямів проблем, спричинених війною, цей сегмент був дуже залежним від експорту, який припинився. Допускаємо, що такого продукту зварили в березні лише близько 1700 т, що вдвічі менше в порівнянні з минулим роком. Досить суттєво також впало виробництво плавлених сирів, можливо, навіть до 2,2 тис. т», — зазначають в «Інфагро».

І додають, що у квітні випуск і сиру, і сирних продуктів помітно збільшився в порівнянні з найбільш кризовим березнем. За різними оцінками, зростання могло скласти від 15 до 25%. Звичайно, це значно нижче довоєнних показників. Але слід зазначити, що раніше по імпорту в Україну завозилося більше 4 тис. т щомісяця, а зараз в рази менше. Кількість споживачів через міграцію значно зменшилась.

«Тобто поточний попит вже майже покривається, і сировари здатні суттєво збільшити випуск сиру в короткостроковій перспективі. Якщо, звичайно, європейські постачальники сиру не вирішать масово повертатись на український ринок», — вважають експерти. 

Експорт сиру і сирних продуктів відновився, але через дуже довгу і дорогу логістику до Казахстану продажі незначні, ціни також невисокі.