Імпорт сиру зростає, поки українські виробники прагнуть експорту

23 квітня 2022, 12:55 4162

Український ринок сиру продовжує поступово відновлюватися після березневої кризи. Виробництво зростає, нові схеми логістики напрацьовуються, і виробникам інколи навіть вдається піднімати ціни.

Про це йдеться у повідомленні «Інфагро».

«Вважається, що вітчизняні виробники сиру почуваються краще, тому що немає імпорту. Але імпорт є. Сири все ще фігурують у списку критичного імпорту, просто обсяг поставок зараз значно менший через те, що постачальники з Польщі зараз потребують попередньої оплати, і, крім того, ціни на європейському ринку досить високі. За попередніми оцінками, в березні в Україну було завезено близько 900 т сиру. В квітні цей показник може ще збільшитись», — прогнозують експерти.

Крім того, сировари не втрачають сподівань на відновлення експорту сирного продукту і навіть сиру.

«Але є велика проблема з логістикою, оскільки ці товари традиційно користувались попитом лише в Казахстані та Молдові. З поставками до Молдови великих проблем немає. А от експорт до Казахстану тільки недавно почав відновлюватись і значним навряд чи буде, оскільки нові логістичні шляхи видалися досить дорогими і забирають багато часу. Дорога до Казахстану і назад розрахунково може тривати до 50 днів, ціна оплати перевізнику висока. При цьому ціни на сир не зросли, а навіть знизилися», — підсумували експерти.