Валовий збір ожини в Україні, за неофіційними даними, складає до 2 тис. тонн на рік, врожайність – від 7 до 40 т/га, залежно від сорту та технології вирощування та ціна реалізації – 60–70 грн/кг у високий сезон.
За оцінками галузевих експертів, як пише журнал «Садівництво по-українськи», загальна площа насаджень ожини в Україні становить близько 200 га, з яких приблизно 100 га припадає на промислові плантації, а решта – на присадибні ділянки, інформує AgroTimes.
В Україні немає чіткої системи обліку виробництва ожини, як-от у США чи країнах ЄС, стверджують експерти ринку. Багато ягід вирощуються на приватних або малих фермах, які не звітують до Держстату або звітують у загальній категорії «інші ягоди».
Тому всі українські дані ґрунтуються лише на оцінках учасників ринку, на відміну від статистики інших держав, які базуються на звітах FAOSTAT або національних служб. До того ж, в Україні практично немає експорту ожини, тож вона «непомітна» на міжнародному ягідному ринку, та ускладнюється точна оцінка внутрішнього ринку.
Таким чином, з огляду на сприятливі кліматичні умови та зростаючий попит на ягоди, інвестиції в сучасні технології вирощування та селекцію можуть сприяти збільшенню виробництва та експорту ожини з України.