Заборона на експорт гречки точно діятиме до кінця року

19 жовтня 2022, 13:22 2477

Заборона на експорт гречки продовжуватиме діяти в Україні до кінця року.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, говориться у повідомленні Мінагрополітики.

«До кінця року заборона на експорт гречки діятиме однозначно. Чи буде вона продовжена з січня 2023 року, ми зрозуміємо наприкінці листопада, оскільки її збір досі триває. Коли ми побачимо, що виробництво, яке було прогнозовано на рівні 140 тис. т, буде вже у нас в коморі, тоді можна буде про щось говорити. Але вільного експорту точно не може бути», — запевнив він.

Водночас Тарас Висоцький зазначив, що для внутрішнього споживання українцям потрібно 110 тис. т гречки. Він також пояснив, чому зниження ціни на гречку відбувається більш поступово, ніж це було прогнозовано.

«У вересні було аномально багато опадів, і фактично на 2-3 тижні збір усіх культур зупинився, зокрема гречки. Влітку було очікування, що урожай аграрії зберуть ще у вересні, а в жовтні він уже потрапить на ринок. Тому кінцевий ефект ціни буде досягнутий для споживача у листопаді», — наголосив Тарас Висоцький.

Що стосується інших круп, то дефіциту також не буде, запевнив він. Їх виробництво на 99% є вітчизняним, тож для внутрішнього споживання вирощених круп українцям буде більш ніж достатньо.