Стратегічний запас другого врожаю: фермери ловитимуть момент, щоб зібрати гречку

09 жовтня 2022, 07:00 5762

У фермерському господарстві на Вінниччині висіяли гречку 1 липня. Загалом вирощують цю культуру вже протягом трьох років за особливою технологією — на поукісних площах. Такий підхід працює і дає прибуток.

Про це AgroPortal.ua розповів власник господарства Юрій Задворний.

Юрій Задворний, фермер

Цього року гречку ми висівали 1 липня. Стояла посуха, не було дощу, вона більше як три тижні не сходила. Після появи сходів почалася спека +35°С. І все... Втратили надію, що отримаємо урожай. На 10-11 вересня гречка вже практично перецвіла, змінила колір, з’явилася зав’язь, зернинки. Цього року вона невисока через посуху, але як би там не було, це прибуток, це стратегічний запас другого врожаю. Перший врожай озимого ячменю ми зібрали, цьогоріч він трохи слабенький — 6 т/га. Але ми засіяли другу культуру, і нехай зберемо небагато — 1-1,1 т/га, та це буде вже чистий прибуток.

За словами фермера, його знайомі сіяли гречку 25 травня, 4-5 вересня обмолотили з урожайністю 2 т/га. Минулого року він взяв 1,6 т/га з другого посіву, а у 2020 р. — 1,1 т/га. 

«У мене всі запитують, як так швидко сходить гречка. Маю свій секрет — перед висівом я її трохи замочую. Базова норма вологості під час протравлювання насіння — на тонну зерна дається 10-15 л води, ми даємо 40 л, тобто гречка вже потягнула на себе вологу і потроху прокидається», — ділиться досвідом фермер. 

Він розповідає, що після обмолоту озимого ячменю відразу пішла дискова борона, після — плоскоріз зробив підошву, і зразу йшли культиватор, сівалка та коток. У сівалку кидали трохи азоту — 80-100 кг, щоб підтягнути вологу. 

Гречка, посіяна таким методом, не обробляється ґрунтовим гербіцидом. Єдине, що застосовують у даному господарстві, — це хізалофоп-п-етил 125 для падалиці ячменю з розрахунком 600 г/га.

«Решти бур’янів просто немає, поле чисте через те, що йде друга культура. Оранки немає, йде лущення, і за рахунок того, що не встигає зійти широколистий бур’ян, його зразу закриває гречка. Вона робить зверху кожух і не дає доступу світла для конкурента, а от злакові бур’яни треба забрати на певній стадії», — розповідає Юрій Задворний.

Він додає, що хізалофоп-п-етил 125 має специфічний запах, його не можна застосовувати, коли гречка починає цвісти, адже тоді бджола може на неї не полетіти. Фермер каже, що потрібно зловити момент — обробити, коли ще немає цвіту, щоб за тиждень все вивітрилося. 

Гречка, якщо не примерзне першими приморозками, буде довго цвісти, при цьому нижні зерна буде скидати, вони будуть обсипатися аж до морозів. Як вихід у даній ситуації — гречці з другим посівом потрібна десикація, без неї не обійтися. У господарстві десикують її Реглоном нормою до 3 л/га.

«Деякі колеги сушать гліфосатами, ми не ризикуємо їх застосовувати. Минулого року ми збирали гречку в жовтні, у 2020 р. — наприкінці жовтня. Тоді була хмарна погода, ми провели десикацію, але вона не підсихала. Навіть під час збирання волога була 17%, нам довелось підсушувати її у сховищі. Минулого року краща була, після обробки за 5 днів висохла, оскільки була сонячна погода», — зазначає аграрій.

Як буде цього року — все залежить від погодних умов. У господарстві планують збирання у жовтні. 

«Чекаємо максимальної зав’язі, щоб нижні зернини не скидала, й будемо ловити момент. Якщо вдарить мороз, стебло падає, і тоді рослину не можна підняти. У нас деякі фермери сіяли у червні й збирали пізно. Вийшло так, що гречка була висока, понад 1,5 м, і вдарив мороз, тож вона вся впала, прибилась до землі. Такого допускати не можна», — підсумував Юрій Задворний.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua