В Україні зберуть вдвічі менше пшениці, ніж прогнозувалося до війни

23 липня 2022, 09:20 4303

Зважаючи на частково окуповані Херсонську і Запорізьку області, де найбільше вирощують пшениці, ячменю і соняшнику, а також недотримання аграріями агрономічних заходів, очікується, що врожай пшениці буде значно меншим — на рівні 16,5 млн т, що вдвічі менше, ніж прогнозувалося до війни.

Про це повідомив аналітик консалтингово-аналітичної компанії Barva Invest Павло Хаустов під час онлайн-зустрічі Trend&Hedge Club.

«Головна проблема в тому, що в 2021 р. Україна зібрала рекордний врожай пшениці, що потребувало високих темпів експорту на рівні 23 млн т, а експортували 18,5 млн т. Більшість місяців виконували експорт на належному рівні, в лютому відвантажили 1,5 млн т, і почалася війна й були заблоковані порти. Пшениця практично так і не поїхала за кордон», — зазначає Павло Хаустов.

За його словами, багато виробників продовжують тримати зерно, водночас збираючи новий врожай. Тому пропозиція пшениці в Україні залишається надзвичайно великою, і потрібно, щоб цьому відповідав великий попит і можливості логістики.

«Експортний потенціал матимемо близько 13,5 млн т пшениці. Це значно менше, ніж було в попередні сезони за останні 5 років», — підсумував Павло Хаустов.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua