Про це йдеться у матеріалі «Віснику ДФС».
Як зазначається, передові позиції в рейтингу — лише частково заслуга місцевих аграріїв, оскільки основними факторами, що забезпечують вал зерна, залишаються природні — площа самого регіону, придатні для сільського господарства землі на його території і погодні умови. Так, найменший внесок у національне агровиробництво забезпечують Чернівецька (1,7%) і Закарпатська (1,6%), тоді як у лідерах Вінниччина, де площа сільгоспземель і ріллі становить 1 838,2 тис. га. У Чернівецькій і Закарпатській — 442,6 і 387,7 тис. га відповідно.
У розрізі областей — основних постачальників продукції тваринництва ситуація дуже залежить від корпоративного сектору — розміщення великотоварного виробництва. Так, навіть одного великого підприємства досить, щоб вивести регіон у лідери: у Вінницькій області (перше місце рейтингу) розташовано основні потужності гіганта МХП, холдинг «Золотоніський бекон» вивів на друге місце Черкаську область, а компанія з данськими інвестиціями «Даноша», що займається свинарством, забезпечила потрапляння до ТОП-10 зовсім не сільськогосподарської Івано-Франківської області.
Молочною продукцією забезпечують Вінницька, Полтавська, Житомирська, Хмельницька і Львівська області.
Традиційно «солодкі» області України — це Вінницька, Полтавська та Хмельницька. Тут найбільші посіви цукрових буряків і основна кількість цукрових заводів у країні.
Ще один важливий елемент сільського господарства, що стрімко набирає популярність, — виробництво органічної продукції. Через високу ціну (в середньому на 30% більше ніж неорганічні аналоги) виробники орієнтовані переважно на зовнішні ринки, однак пропозиція всередині країни поступово зростає. Найбільше площ під органікою — у Київській, Херсонській, Харківській областях.