Названо три можливі сценарії подальшої дії «зернової ініціативи»

02 березня 2023, 13:50 2980

Наразі розглядається три сценарії розвитку ситуації із «зерновою ініціативою». Перший і найбільш очікуваний — угода буде продовжена принаймні на 120 днів.

Таку думку висловив генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон під час зустрічі Trend&Hedge Club.

propData.content.image

Другий варіант розвитку подій передбачає, що якщо дію «зернової ініціативи» не буде продовжено, є можливість пробувати обійтися без участі в ній росії. Було б чудовим варіантом відновлення вільного судноплавства. Зрозуміло, що в цій ситуації буде стояти питання страхування, і зараз уже анонсовано виділення близько 20 млрд грн під таку програму.

За його словами, третій шлях, який може бути, — це непродовження «зернової ініціативи» і спроби обійтися без росіян, які у відповідь будуть намагатися влаштувати провокації, наприклад, напади на порти чи судна. 

«В такому випадку ми залишимося лише з альтернативними шляхами — залізницею через західні кордони, автомобільним транспортом і портами Дунаю. Звісно, це небажаний варіант, оскільки за таких умов Україна не зможе експортувати залишки минулорічних урожаїв до нового маркетингового року, а доведеться вивозити збіжжя до початку 2024 року. Це спричинятиме певний додатковий тиск і стимулюватиме аграріїв переходити на олійні чи інші культури, які матимуть меншу частку логістики в собівартості», — зазначає Роман Сластьон.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua