Створено технологію, яка здешевить виробництво лабораторного м'яса

25 травня 2023, 19:00 4399

Дослідники Центру клітинного сільського господарства Університету Тафтса (США) розробили стовбурові клітини для виробництва штучного м'яса, які захищені від помилок під час ділення і можуть швидко рости.

Технологія має знизити вартість вирощування м'яса в біореакторах і підвищити доступність штучного м'яса, пише «Хайтек».

Як пояснили вчені, більшість клітин у міру поділу і старіння починають втрачати ДНК на кінцях своїх хромосом, які називаються теломерами. Це може призвести до помилок під час копіювання або відновлення ДНК. Це також може призвести до втрати генів і в кінцевому підсумку — до загибелі клітин. Дослідники сконструювали бичачі м'язові стовбурові клітини так, щоб вони постійно відновлювали свої теломери, зберігаючи хромосоми «молодими» і готовими до наступного раунду реплікації та клітинного поділу.

«Другий крок до «безсмертя» клітин полягав у тому, щоб змусити їх безперервно виробляти білок, який стимулює критичну стадію клітинного поділу. Це ефективно прискорює процес і допомагає клітинам рости швидше», — уточнили в університеті. 

Дослідники в серії експериментів показали, що «безсмертні» стовбурові клітини справді диференціювалися на зрілі клітини, хоча й не повністю ідентичні натуральним, але такі, що відповідають усім вимогам.

Уточнюється, що для виробництва клітинного м'яса потрібні м'язові та жирові клітини з дуже високою здатністю до росту і поділу. Наявні технології, які схвалені регулюючими органами, дають змогу створювати штучні клітини, але такі продукти відносно дорогі, а виробництво важко масштабувати.

«М'язові стовбурові клітини, взяті в живих тварин для культивування, зазвичай діляться близько 50 разів, після чого вони починають «старіти» і потребують заміни. Альтернативна технологія може подолати ці обмеження і створити легкомасштабоване виробництво», — пояснили дослідники.