Посівні площі під гречкою цього року скоротяться приблизно на 10%.
Такий прогноз озвучила керівник аналітичного відділу асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Світлана Литвин у коментарі для «Суспільного».
Цього року в УКАБ очікують, що гречкою засіють 125 тис. га. Прогнозований урожай — 162 тис. т.
Зазначається, що минулого року Україна мала великі посіви гречки, фактично спостерігалось перевиробництво. Кінцевий споживач це одразу відчув завдяки низьким цінам — близько 28 грн/кг, що дорівнює ціні 2020 року. Тобто з 2020 року ціни на всі продукти харчування суттєво зросли, а гречка продається нижче рівня собівартості. Це саме той фактор, який призводить до скорочення посівних площ гречки.
«Коливання цін на гречку в Україні спостерігається впродовж останніх 10 років. Щороку змінюються і посівні площі. Так, 2022 року площа посівів гречки становила понад 121 тис. га. Тоді зібрали майже 148 тис. т врожаю. А ціна на крупу становила 71 грн/кг. Торік площі збільшились до 139 тис. га. Українські аграрії зібрали 207,5 тис. т сировини. А ціна на гречку впала до 50 грн/кг», — пояснює експерт.
І додала, що середня ціна по Україні за три місяці 2024 року — 28 грн/кг. Такі зміни посівних площ і, відповідно, вартості пов’язані ще й із тим, що гречка — це продукт для внутрішнього ринку.
«Ми не можемо експортувати гречку, оскільки на світовому ринку на неї не існує попиту. Гречка є в культурі споживання небагатьох країн. Це країни колишнього СНД і частково східні країни — Японія, Китай. Тому ось такі «гойдалки» в нас спостерігаються з року в рік. Одного року — це надзвичайно рентабельна культура, але при цьому страждає споживач, іншого року — це комфортна ціна для споживача, але при цьому аграрій несе збитки», — зазначає Світлана Литвин.