Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
В останні роки, як відмічають експерти асоціації, виробництво гречки в Україні характеризувалося різкими коливаннями у межах 140-180 тис. т, що було зумовлено передусім ціною на культуру. Внутрішнє споживання цієї зернової становить 130-140 тис. т. І хоча цього року виробники зібрали 190 тис. т зернової, що на 36% більше, ніж торік, проте Україна була нетто-імпортером гречки і за 10 місяців 2016 р. завезла 3,6 тис т зернової на суму $1,8 млн.
«Стабілізувати ситуацію на ринку гречки може розширення ринків збуту», — вважають в УКАБ.
Зокрема, експорт допоможе зняти залишки зернової на внутрішньому ринку і стане додатковим фактором становлення конкурентного рівня цін для виробника. Перспективним у цьому напрямку є країни Європейського союзу, які щорічно імпортують біля 50 тис. т гречки (30% українського виробництва). При цьому європейський ринок традиційно є більш преміальним, ніж вітчизняний.
Для довідки: в 2016 р. Україна зібрала гречку з 150 тис. га, урожай склав 192 тис. т.