Україна скоротила експорт ягід у 1,7 рази

11 липня 2019, 14:44 1844

Нестача пропозиції якісної ягоди у травні-червні призвела до помітного падіння експорту свіжих ягід.

Як повідомляють в Асоціації «Ягідництво України», згідно даних державної фіскальної служби України, станом на 1 липня експорт вказаної продукції впав в 1,7 рази порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Так, якщо станом на 1 липня 2018 року Україна вже експортувала 1,37 тис. т, то цього року цей показник склав лише 0,82 тис.т. В цей період переважно експортується суниця садова, доля якої в загальному обсязі складає не менше 75%.

Як зазначають в асоціації, така ситуація була цілком очікуваною, оскільки протягом травня-червня неодноразово надходили повідомлення як від виробників так і від експортерів про проблеми з якістю через дощі в період масового збору майже в усіх областях країни. Як наслідок, спостерігався брак пропозиції товарних партій суниці високої якості. Крім того, й переробники неодноразово жалілися на проблеми з закупівлями.

Всього у 2019 році вже було експортовано ягід на $1,1 млн, при цьому 43% виручки було отримано при експорті до Білорусі. Також до трійки найбільших споживачів увійшли Польща (з долею у 31%) та Великобританія (11% від загальної виручки).