Про це йдеться у повідомленні інформаційного центру «Інфо-Шувар», після аналізу зміни ціни від середини жовтня 2018 року до кінця квітня 2019 року на ринку «Шувар».
«Протягом всього сезону, українські фермери постійно намагалися підняти ціни на яблука, але в листопаді та грудні ми спостерігали навіть просідання ціни, тому, не всі вірили в те, що яблуко подорожчає до кінця сезону. Перші ознаки цінового зростання з'явилися тільки в другій половині березня, в квітні ця тенденція стала більш впевненою. Зростання середньої ціни, насамперед, пов'язане із підвищенням попиту на якісне яблуко. На фоні досить великої пропозиції на ринку, знайти дійсно якісне яблуко нелегко, тому, від початку березня ми спостерігаємо збільшення імпорту і, одночасно, зменшення експорту яблука», — розповідає керівник проекту «Інфо-Шувар» Тетяна Гетьман.
За даними «Інфо-Шувар», середнє зростання ціни на найбільш популярні сорти яблука в Україні склало 15%. Найбільше зростання ціни відбулося по сортах Флоріна, Ліголь та Декоста, ці яблука від середини осені на майданчику «Шувару» подорожчали на 25-30%. Ціни на сорти Чемпіон та Муцу піднялися на 10-13%. Вартість сорту Ренет Симиренка протягом зберігання майже не змінилася. «Айдаред» став єдиним сортом, який за період зберігання подешевшав, в жовтні 2018 року ці яблука продавалися на 20% дорожче, ніж сьогодні.
В сусідній Польщі ситуація аналогічна, потягом періоду зберігання ціни на яблука на ринку «Броніше» у Варшаві зросли на 20-25%.