Фермер на Сумщині сіє менше традиційних культур, щоб вирощувати прянощі

10 вересня 2024, 15:28 997

Фермерське господарство «Колос» (Сумська обл.) цього року вже вдруге збирає урожай коріандру та кропу.

Про це пише видання «Сумські дебати».

«У зв’язку з війною стало неможливо зробити чіткий прогноз щодо майбутнього експорту звичних для нас зернових культур. Мали знайти вихід для стабільного фінансового забезпечення нашого господарства. Необхідно своєчасно сплачувати орендну плату за землю, закуповувати пальне, запчастини, міндобрива тощо. Ми вирішили вирощувати ті культури, на які збільшення вартості логістики впливає найменше», — розповів головний агроном господарства Борис Лупир.

Розглянувши різні варіанти, зупинились на нішевих культурах. 

«Коріандр вирощуємо вже другий рік. Минулого року зібрали до 2 т/га. Цьогорічний посів культури становить 103 га, але урожай очікуємо менший — близько 1,2-1,3 т/га. Зважаючи на посушливу погоду, це непогані показники», — додав агроном.

Кріп у господарстві цього року є експериментальною культурою, під яку відвели лише 11 га. 

«Будемо ще допрацьовувати технологію вирощування цієї культури. Сподіваюсь, що і вона для нашого господарства буде рентабельною», — додав Борис Лупир. 

Він зазначив, що господарство зменшило посівні площі кукурудзи, озимої пшениці та соняшнику, а сільгосптехніка та обладнання, які є в наявності, цілком здатні обробляти та збирати урожай цих культур, тому жодних додаткових затрат не було.

Про реалізацію урожаю господарство домовилось заздалегідь.

«Ми співпрацюємо з підприємством «Натур Світ». Згідно з контрактом, вони закуповують у нас зерна гірчиці, коріандру та кропу за узгодженою ціною. Це є гарантією збуту продукції. Вони пропонують нам вирощувати для них ще деякі нішеві культури, але ми не поспішаємо охопити більшу кількість різновидів рослин, вивчаємо технологію вже засіяних задля здобутку максимального урожаю», — підсумував Борис Лупир.