Площі під коріандром збільшилися у 3 рази: це мінус чи плюс для аграріїв?

20 серпня 2024, 06:09 4000

Щоб диверсифікувати ризики та підвищити прибутковість, українські аграрії вишукують різні варіанти, зокрема розширюють асортимент культур. Саме тому в країні збільшуються посівні площі під коріандром.

За інформацією асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», 2023 року під коріандром було зайнято 1,8 тис. га, що втричі перевищує аналогічний показник попереднього року.

propData.content.image
Світлана Литвин, аналітик УКАБ

2023 року українськими аграріями було зібрано 2,5 тис. т коріандру з середньою врожайністю 1,32 т/га. Попереднього року ці показники складали, відповідно, 0,7 тис. т і 1,26 т/га.

Водночас на півдні урожайність може досягати 2 т/га. У ТОВ «СП «ПАЕК» за сприятливих погодних умов на деяких ділянках урожайність доходила до 1,8 т/га. Компанія другий рік поспіль вирощує коріандр. Під нього та інші нішеві культури, такі як льон, гірчиця, просо, цього року відведено 11% земельного банку, а це близько 5000 га.

Для введення коріандру в сівозміну було вкладено чимало ресурсів: підготовлено техніку, оснащено елеваторну інфраструктуру. Коріандр — яра культура, тож обробіток ґрунту проводиться одразу після збору попередника (озимі зернові). Хорошими попередниками для коріандру є пшениця, ячмінь, пар.

З огляду на значні зміни клімату, підвищення температурних показників і тривалу посуху, зокрема на півдні, де господарює підприємство, з посівом коріандру заходять у зимово-весняний період, коли в ґрунті ще є волога. Коріандр як ефіроолійна культура потребує вологи для проростання та дружних сходів, а от боятись, що можливі весняні заморозки пошкодять сходи, не варто. Він добре витримує мінусову температуру, однак, як і більшість культур, стресує за аномальної спеки.

У ТОВ «СП «ПАЕК» якісна підготовка ґрунту восени забезпечує чистоту поля, тому зі шкідниками проблем немає.

propData.content.image
Юрій Кормишкін, власник ТОВ «СП «ПАЕК»

Необхідно провести кілька разів лущення стерні, глибоке дискування. Після сходів бур’янів попередника варто ще раз продискувати поле. Це зменшить засміченість, полегшить роботу навесні й забезпечить поліпшення санітарного стану поля. Варто восени також провести глибоке розпушування та вирівняти поле, за можливості внести комплексні мінеральні добрива.

Під час посіву в господарстві додають добрива залежно від агрохімічного аналізу ґрунту. Тут радять не економити на дослідженнях, адже від цього залежить, наскільки культура розкриє свій потенціал, і додавати ті елементи живлення, яких бракує. 

Від того, скільки ресурсів аграрій вклав у культуру, залежатиме і собівартість.

propData.content.image
Юрій Кормишкін, власник ТОВ «СП «ПАЕК»

У кожного собівартість буде своя, зважаючи на кількість проведених операцій з обробітку, вартість добрив, ЗЗР і палива, витрати на техніку (власну чи найману), вартість насіннєвого матеріалу, послуг із доробки (власні потужності чи послуги елеваторного виробництва) тощо. Однак в обробітку та догляді ця культура значно економніша, ніж зернові: якщо засіяти 1 га зерновими коштує понад 20 тис. грн, то 1 га коріандру обійдеться до 15 тис. грн.

На полях господарства «Полтава-Сад» культивують коріандр з 2000 року. У середньому з року в рік засівають 700-1000 га, переважно на богарі, у «кутках», на піщаних ґрунтах. Урожайність складає 1 т/га, але з сівозміни не прибирають, оскільки не раз він виручав господарство.

propData.content.image
Дмитро Штанько, власник підприємства «Полтава-Сад»

На ньому бізнесу особливо не зробиш, адже хороша ціна на коріандр — раз на п’ять років. Коли ціна висока, його насівають стільки, що наступні кілька років притримують на складах, і продавати складно.

Нині на коріандр попит упав, ціни немає, у господарстві теж тримають поки на складах. Дмитро Штанько пригадує, що найбільша ціна на культуру була у 2013—2014 роках — на рівні $1500/т.

У «Полтава-Сад» експортують коріандр самі. Мають два напрямки — європейський та азійський. Останній ціну за тонну пропонує на 30% нижчу, але він і не такий вибагливий, як європейський, який вимагає free-пестицидний продукт.

propData.content.image
Дмитро Штанько, власник підприємства «Полтава-Сад»

Коріандр — нішева культура, світ потребує лише певної його кількості. Однак коли фермери бачать хорошу ціну, площі збільшують утричі, і він нічого не коштує.

В УКАБ підтверджують, що не варто розраховувати, що коріандр перейде з нішевої культури в основну, адже світовий попит не настільки високий, та й основні імпортери (азійські країни) логістично далеко.

propData.content.image
Світлана Литвин, аналітик УКАБ

Світовий експорт коріандру знаходиться на рівні 200 тис. т в неподрібненому вигляді та близько 30 тис. т — у подрібненому.

За даними УКАБ, за результатами 2023 року Україна посідає 14-ту позицію у рейтингу найбільших експортерів коріандру, маючи при цьому частку 0,8% від усього експорту.

Найбільшими світовими експортерами даного продукту в світі є:

  • Індія — 40%;
  • росія — 27%;
  • Болгарія — 7%.

Торік найбільшими імпортерами українського коріандру були:

  • Чехія;
  • Велика Британія;
  • Молдова;
  • Непал;
  • Польща.

У «ПАЕК», говорячи про загальну по країні ситуацію зі збутом коріандру, зауважують, що український ринок представлений здебільшого трейдерами, а для отримання прибутку слід задуматись про самостійний експорт. Але обов’язково варто ознайомитись із показниками якості, вимогами країн, до яких є намір експортувати продукцію.

propData.content.image
Юрій Кормишкін, власник ТОВ «СП «ПАЕК»

Потенціал українського експорту коріандру ще не розкритий повною мірою. Можна збільшувати обсяги, але і враховувати власні можливості та уміння виростити продукцію відповідної якості. Вартість коріандру коливається в межах $400-450/т. Але ціни змінюються постійно і залежать від багатьох факторів. За сприятливих умов, маючи якісний товар і суттєві обсяги, можна розраховувати і на більшу ціну.

У «ПАЕК» урожай 2023 року було експортовано до Європейського Союзу. У планах — розширити експорт на країни Азії.


Коріандр на полях ТОВ «СП «ПАЕК»

Загалом тут вважають, що введення в сівозміну культур з різними термінами сівби і дозрівання дає можливість розвантажити техніку, спланувати роботу механізаторів, яких зараз вкрай мало, та більш якісно підійти до усіх агротехнологічних операцій, пов’язаних із підготовкою ґрунту, сівбою, доглядом, жнивами та доробкою уже на елеваторах.

До того ж коріандр є хорошим попередником для багатьох культур. Введення його в сівозміну буде позитивно впливати на якість землі та подальших урожаїв.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua