Амарант — це одна з найбільш посухостійких культур, які вирощуються в Україні. Більш стійке лише зернове сорго.
Про це розповів фермер з Дніпропетровщини Олександр Дуда виданню «Куст».
«Вимірюють це за допомогою транспіраційного коефіцієнту. У амаранта він становить 270 л води для створення 1 кг вегетативної маси. Для прикладу, у пшениці коефіцієнт складає 450-500 л», — уточнив він.
Олександр Дуда зауважив, що амарант також має С4-фотосинтез, тобто у спекотні дні не припиняє свій розвиток. А от, наприклад, соя та соняшник зупиняють фотосинтез і страждають від високої температури.
Він уточнив, що амарант використовують як крупу, олію, борошно, пластівці, фіточаї, також у косметиці та лікарських засобах. Його насіння та зелень за вмістом білка перевищують більшість їстівних культур.
«Крім того, вирощування амаранту іноді комбінують із розведенням курей, дозволяючи їм пастись на полі. Це дає природне добриво, а лікарські властивості рослини безпечно замінюють антибіотики для птахів», — додав Олександр Дуда.