Світова торгівля горіхами досягла $32 млрд

30 листопада 2022, 13:50 2457

Горіхи — це найбагатша категорія садівництва, а в міжнародній торгівлі горіхами обертається найбільша кількість грошей з усіх продуктів плодової групи.

Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак під час унікальної міжнародної конференції «Горіхи України 2022: обмін досвідом із Грузією», пише EastFruit.

«Україна — один зі світових лідерів з експорту волоського горіха, а Грузія — один із найбільших світових споживачів цього виду горіхів з погляду обсягу споживання на одного жителя. Волоський горіх у Грузії входить до рецептів величезної кількості традиційних страв. Крім того, останніми роками виробництво волоського горіха в Грузії зростає величезними темпами з використанням найсучасніших технологічних підходів. Водночас в Україні фундук останніми роками був лідером серед усіх багаторічних площ закладки нових садів, а Грузія входить до найбільших світових експортерів фундука. Тому обидві країни, безперечно, можуть дуже багато почерпнути одна від одної, що й спонукало організувати цю українську конференцію в Грузії», — пояснює Андрій Ярмак.

Він також зазначив, що для аналізу світового ринку горіхів необхідно враховувати не лише волоський горіх, фундук, мигдаль та фісташку, а й ті види, які в нашому регіоні довгий час вважалися нішевими, а також ті товари, які в ботанічному сенсі не є горіхами, але належать до горіхів з погляду споживачів. Зокрема, обов’язково потрібно включати в аналіз ринку земляний горіх, або арахіс, який є найголовнішим конкурентом інших горіхів на полицях супермаркетів та у різних снеках.

За словами експерта, питома вага горіха кеш’ю у світовій торгівлі донедавна була більшою, ніж мигдалю. І взагалі на ці два горіхи припадає близько 40% усієї світової торгівлі, а питома вага волоського горіха — лише 11%, фундука — 8%. До речі, питома вага фісташки приблизно відповідає питомій вазі волоського горіха, хоча обсяги її продажу набагато менші. Причина: фісташка — це найдорожчий горіх.

А ось на третьому місці за обсягом міжнародної торгівлі горіхами — арахіс. Як найдешевший вид горіхів він активно продається в різних країнах світу, і його популярність швидко зростає.