Найсильніша за 100 років посуха в Аргентині знищила половину врожаю сої

11 квітня 2023, 15:32 3754

Найсильніша за останні 100 років посуха в Аргентині завдала великої шкоди економіці країни.

Про це повідомляє News 24.

Зазначається, що аргентинська економіка перебуває в затяжній кризі, і 2023 року річна інфляція перевищила 100%. Водночас країна заборгувала МВФ понад $44 млрд, що робить критично важливими показники експорту.

Тепер, згідно з офіційними прогнозами, урожай сої та пшениці цьогоріч скоротився вдвічі, а урожай кукурудзи скоротився більш як на третину — при тому, що саме ці культури відігравали важливу роль в експорті та брали участь у наповненні державного бюджету.

Навіть той урожай, який вдасться зібрати, буде нижчої якості через брак води — оскільки опади скоротилися приблизно вдвічі.

Економіст Росаріо Томас Родрігес Сурро оцінює загальний збиток економіки Аргентини від невдалого сезону в $20 млрд, що становить майже 3% ВВП.

У сільськогосподарській зоні Ліми, приблизно за 100 км на північний захід від Буенос-Айреса, більша частина врожаю сої цього року просто залишиться на полі, додав агроном Хайме Местре. Це пов'язано з низькою якістю сої, збирати яку стає збитково. Вологість ґрунту навколо Ліми впала приблизно до 5% — цього недостатньо для посіву наступного врожаю пшениці, який має бути висаджений лише за кілька тижнів. Качани кукурудзи, що виросли, мають коричневий колір і потріскалися, зерна маленькі та неправильної форми. І ситуацію вже неможливо виправити, навіть якщо просто зараз піде дощ.