У світі лише 20% спаржі вживається у свіжому вигляді

13 січня 2025, 15:25 878

У світі лише приблизно 20% спаржі вживається у свіжому вигляді. Весь інший врожай іде на переробку, в додану вартість.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів кандидат економічних наук, генеральний директор ТОВ «АВ ЛІХТ» Василь Поліщук.

За його словами, Україна має також заходити в переробку та ще й обов'язково експортувати спаржу.

propData.content.image
Василь Поліщук, к. е. н., генеральний директор ТОВ «АВ ЛІХТ»

Переробка — це заморожування, консервація, спеції тощо. Щоб здійснювати переробку в Україні, необхідно збільшувати площі під спаржею в десятки або сотні разів до існуючих на даний час. Окрім цього, для розвитку цього напряму обов'язково має бути допомога держави щодо компенсації вартості садивного матеріалу.

При цьому він зазначає, що ТОВ «АВ ЛІХТ» має партнерські відносини з науково-дослідними інститутами та НААН з метою обміну інформацією щодо розвитку не лише спаржівництва в Україні, а й артишоку та особливої ролі науки у цих галузях, а саме у вирощуванні, зберіганні та переробці.



Алла Стрижеус, AgroPortal.ua